Už ste niekedy použili tekvicový olej? Ak ešte nie, určite ste už o ňom počuli a vedzte, že ako pomocník najmä v studenej v kuchyni funguje výborne. Vyskúšajte ho a objavíte jeho úžasné medicínske i kozmetické účinky.
Ako tekvicový olej prospeje vášmu zdraviu?
Pozor však na kvalitu oleja. Nie každý tekvicový olej obsahuje všetky potrebné živiny. Jedným z najkvalitnejších je štajerský tekvicový olej. Olej z tekvice sa lisuje sa za studena, najskôr sa však semienka jemne opražia, aby mal jemne orieškovú príchuť. Výnimočné je to, že neobsahuje cholesterol. Všetky zdraviu prospešné látky, ktoré má vďaka štajerskej vulkanickej pôde, v ňom ostávajú zachované a preto sa odporúča pri rôznych zdravotných ťažkostiach. Užíva sa napríklad pri srdcovo – cievnych ochoreniach, ochoreniach prostaty, pri vysokom cholesterole, problémoch s močovým mechúrom, ale výnimočný je najmä pre zdravie a krásu ženy pre jeho vysoký obsah zinku a selénu. Pre jeho zvýšený obsah selénu sa odporúča pri depresiách. Má aj odvodňovacie účinky.
Samostatnou kapitolou v úžasných účinkoch štajerského tekvicového oleja je jeho zázračný vplyv na vonkajšiu krásu. Dodáva zdravý vzhľad vašim vlasom, nechtom a pokožke. Dodá vašim vlasom skutočný lesk. Ak máte problém s lámaním nechtov, určite vyskúšajte práve tento skvost medzi jedlými olejmi.
Viete ako ho využiť v kuchyni?
Štajerský tekvicový olej, nazývaný aj „zelené zlato“ má tmavo zelenú farbu, vonia a chutí po orechoch. Ako sme už spomínali, používa sa prevažne v studenej kuchyni, ale môžete ho použiť aj do krémových polievok, keď do polievky ktorá je už v tanieri pridáte pár kvapiek oleja. Taktiež ho využite pri príprave šalátov, nátierok, nálevov, omáčok, dressingov. Jeho hlavné výhody sú v množstve prospešných látok. Obsahuje vitamíny, najmä vitamín E, minerály ako draslík, zinok, železo, nenasýtené mastné kyseliny omega 3 a 6. Vzhľadom na jeho orechovú vôňu a chuť, je veľmi dobre využiteľný i pri sladkých pokrmoch. Internetová bylinkáreň Zdravý svet odporúča vyskúšať hlavne dezerty zo zmrzliny alebo tvarohu. Používaním tohto lahodného druhu oleja sa pýši hlavne rakúska kuchyňa, keďže táto krajina tekvicový olej vo veľkom vyrába.
V Rakúsku je obľúbené tekvicové pesto, ale skutočnou gurmánskou lahôdkou je BIO tekvicové sadlo. Vyrába sa z BIO bravčovej masti, tekvicových výliskov a tekvicového oleja. Samozrejme táto lahôdka nie je vhodná pre vegetariánov.
Tak si niekedy odskočte k susedom na lahodný obed a nechajte sa inšpirovať ich receptami s tekvicovým olejom. Nebudete ľutovať.
Soňa Výhonská
Foto: freedigitalphotos.net a zdravysvet.sk