Site icon Nazjedenie.sk

Úliky s vaječným likérom

včelie úle - vianočné koláčiky

Krásne sviatočné úliky si za pomoci špeciálnych formičiek môžete vyrobiť aj sami.

Potrebujeme:

Cesto na úliky:
300 g mletých orechov,
300 g práškového cukru,
1 bielok,
1 PL rumu,
Krém:
200 g masla,
1 vanilínový cukor,
2 vajcia,
2 PL kryštálového cukru,
1 PL rumu,
Kolieska na spodok:
140 g hladkej múky,
100 g masla,
40 g práškového cukru,
1 žĺtok,

vaječný likér,
čokoláda na ozdobenie.

Postup:

Úliky: Všetky suroviny zmiešame, vymiesime cesto a necháme ho chvíľu postáť v chladničke. Potom cestom vypĺňame formičky a urobíme do nich dutinky. Do každého úlika lyžičkou nalejeme trošku vaječného likéru a pripravíme si krém.

Krém: Maslo vyšľaháme  s vanilínovým cukrom. Vo vodnom kúpeli vyšľaháme vajcia s kryštálovým cukrom až kým zmes nezhustne. Potom ju odstavíme z ohňa a šľaháme ďalej až do vychladnutia. Obsah oboch nádob zmiešame a pridáme rum. Krém dávkujeme do úlikov pomocou cukrárenského vrecka.

Kolieska: Zo surovín si vypracujeme cesto a dáme ho na hodinu do chladničky. Potom cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme z neho malé kolieska. Pečieme v rúre, kým nechytia jemne zlatistý nádych. Necháme ich vychladnúť a uzavrieme nimi úliky. Nakoniec môžeme úliky dozdobiť čokoládou, posekanými orieškami alebo kokosom.

Foto: autor

Exit mobile version