Nazjedenie.sk

Užite si veľkonočné sviatky bez stresu.

Veľká noc je plná zvykov, tradícií a samozrejme tradičných jedál. Každá krajina oslavuje tento sviatok trochu inak a my vám ukážeme ako to vyzerá vo väčšine slovenských domácností.3436036639_9a9ec28143_b

Na veľkonočnom stole určite nesmie chýbať kysnutý koláč. Poznáme niekoľko druhov, v každom regióne na Slovensku sa dáva prednosť inému. Na západnom Slovensku sa na Zelený štvrtok alebo Veľký piatok pečú tzv. judášky, ktoré dostali meno podľa Judáša, jedného z Ježišových učeníkov, ktorý ho aj zradil. Tvarom sa podobajú stočenému povrazu, na akom sa Judáš obesil.

Na Slovensku sa pečie mnoho podlhovastých závinov ako paska či mrváň, ktorý sa nazýva aj baba alebo calta.

Na babu budete potrebovať 8 rožkov, pol kila údeného mäsa, 6 vajec, soľ a korenie. Rožky pokrájame na menšie kúsky, uvaríme udené mäso. Vodou, v ktorej sa varilo mäso zalejeme rožky, pridáme k ním žĺtky a nakrájané mäso. Zmes osolíme a okoreníme podľa chuti a nakoniec vmiešame sneh z bielkov. Dáme na plech a pečieme pri 200 stupňoch 30 až 35 minút.

Niektoré rodiny dokonca pečú bábovku v tvare baránka, ktorá je poliata polevou, cukrom, ozdobená mašličkou a zelenou vetvičkou. Táto tradícia pramení skôr z faktu, že v minulosti si nie každý rodina na Veľkú noc mohla dovoliť upiecť baranie mäso, a preto si priblížili symbol Veľkej noci aspoň takýmto spôsobom.

Najnovšou veľkonočnou špecialitou je pečený zajac. Postupne sa na území Slovenska rozvíjala vplyvom Nemcov a Rakušanov.

Predovšetkým na východnom Slovensku je obľúbenou pochúťkou syrek podávaný na slano aj na sladko. Pripravuje sa pomalým varením vajec a mlieka.

Na syrek budete potrebovať 1 l plnotučného mlieka, 10 vajec, 1lyžičku soli a 1lyžičku čierneho korenia. Vajcia rozbijeme a zmixujeme s mliekom, osolíme a okoreníme. Varíme a miešame, až kým nám nevzniknú hrudky. Uvarenú zmes vylejeme na gázu, previažeme šnúrkou, zavesíme a necháme odkvapkať. Skladovať ju môžete v chladničke.

Na veľkonočný stôl určite prichystajte aj vajíčka, plnku, cviklu, chren, udenú šunku,  rôzne druhy syrov, koláče, domáce klobásy, rezne a tradičný veľkonočný zemiakový šalát.

Veľká noc vyžaduje veľmi veľa príprav a určite si nenechávajte varenie na poslednú chvíľu. Veľmi veľa pokrmov ako šalát, cviklu, chren, zemiakový šalát a klobásy môžete pripraviť o niekoľko dní skôr.

Upracte tiež pár dní dopredu a na Veľkú noc iba vyzdobíte stôl. Aby vyzeral pekne a veľkonočne budete potrebovať prevažne farby ako zelenú, žltú a oranžovú. Snáď v každom jednom obchode s domácimi potrebami nájdete stuhy na stôl. Ide  o perfektný štýlový doplnok. Stuha stôl spestrí a zároveň na ňu môžete poukladať misy, takže nezaberá miesto.

Ďalšou dôležitou položkou na veľkonočnom stole sú sviečky, ideálne v tvare vajíčka. Na sviečky, či už v tvare vajíčka alebo obyčajné čajové, použite malé svietniky, každý môžete dať na ľubovoľné miesto na stole a manipulovať s nimi podľa toho, kde chcete uložiť rôzne misy s pokrmom.

V našej rodine pridávame k tanieru či poháru každého člena rodiny, výnimočný veľkonočný symbol, napríklad ručne šité zajačiky zavesené na pohároch.

Pokiaľ nie ste zručná v pokročilom šití, skúste vytvoriť z vajíčka a obrúska zajačika s ušami, vystrihnite zajačikov z papiera a postarajte sa deťom o zábavu, tým že ich krásne vymaľujú. Niekedy na spestrenie stola postačí aj malý štipček na obrúsku na tanieri. Asi najčastejšie sa štipčeky predávajú s lienkou, ale keď sa trochu posnažíte určite narazíte aj na zajačika či vajíčko. Samozrejme by na každom tanieri malo ležať malé čokoládové vajíčko. No a nesmieme zabudnúť na bahniatka. Môžu byť položené na stole, ale ak začnú opadávať, môžete mať plnku s prímesou bahniatka, a preto by ste ich mali, pekne ozdobené vajíčkami radšej položiť na menší stolík, okolitú skrinku alebo na výrazné miesto vo vašom domove.

Váš veľkonočný stôl môže vyzerať naozaj nádherne ak nezanedbáte všasnú prípravu jedál, upratovanie v domácnosti či samotnú výzdobu.

Všetky činnosti, ktoré môžete vykonať pár dní pred veľkou nocou si vypíšte na zoznam a pomaly ho začnite plniť. Určite tak na nič nezabudnete a nebudete sa stresovať, že vám chýba 10 vajec či udená šunka.

Vaše veľkonočné sviatky tak budú plné pokoja, dobrej nálady a úžasného jedla.

Ilustračné foto: visualhunt.com

Exit mobile version