Vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou väčšiny domácností. Pridávame ich do cesta, do polievok, na potretie, obaľovanie, jednoducho ich môžeme nájsť v mnohých podobách. V súčasnosti však veľa ľudí trpí intoleranciou voči vajíčkam a preto je potrebné variť a piecť bez nich. Ak si niekto myslí, že je to nemožné, tak sa mýli. Predvedieme vám ako a čím sa dajú vajíčka jednoducho nahradiť.
V prípade, že do cesta potrebujete dať až tri vajíčka, kúpte si želatínu. Tá cesto poriadne zahustí a výsledok bude držať pevne pokope. Ďalšou z obľúbenejších náhrad je banán alebo jablkové pyré. Dezertom dodajú lepšiu chuť, vláčnosť, no zároveň budú aj tuhšie. Práve z tohto dôvodu by ste mali prisypať viac prášku do pečiva, ktorý cesto pri pečení krásne nadýcha. Pokiaľ pripravujete špecifický dezert a nechcete zmeniť jeho chuť, použite len kukuričný škrob.
Farba, chuť, ale aj obal na rezne
Ak chcete pridať slaným pokrmom žltú farbu, použite kurkumu. Existuje aj trik na docielenie vajíčkovej chuti, na to však budete musieť absolvovať cestu do predajne so zdravou výživou. Ak máte chuť na vajíčkovú nátierku bez vajíčok, použite na dochutenie základu čiernu soľ. Obľúbené rezne sú isto najlepšie vypražené v trojobale, avšak aj tu je potrebné rozklepnúť aspoň jedno vajíčko. Ak teda vajce doma nemáte alebo chcete skúsiť žiť bez neho, zmiešajte hladkú múku, prípadne kukuričný škrob s vlažnou vodou, čím vytvoríte cestíčko na obaľovanie. Bude slúžiť aj ako lepidlo, pretože na seba prichytí strúhanku. Takto pripravené rezne môžete hodiť na panvicu a začať vyprážať klasickým spôsobom.
Trojitá hraška
Ak chcete experimentovať s ingredienciami, ktoré by ste asi len tak bežne nepoužili, siahnite po hraške. Hraška je bezlepková hrachová zmes vhodná na obaľovanie, ale aj zahusťovanie omáčok či polievok. V BIO potravinách je dostupná za skvelú cenu v troch variáciách. Pikant hraška určená predovšetkým ako náhrada klasického obaľovania, jemná na zahusťovanie a hraška s príchuťou vanilky najvhodnejšia do dezertov. Výhodou tejto hrachovej zmesi je znížený obsah soli a korenia, preto sa odporúča aj ako vhodná prísada do jedál pre deti.
Ilustračné foto: pixabay.com