ČlánkyMagazínTopZaujímavosti a nápady

Vajíčkové jedlá bez použitia jediného vajca

Vajíčka sú neodmysliteľnou súčasťou väčšiny domácností. Pridávame ich do cesta, do polievok, na potretie, obaľovanie, jednoducho ich môžeme nájsť v mnohých podobách. V súčasnosti však veľa ľudí trpí intoleranciou voči vajíčkam a preto je potrebné variť a piecť bez nich. Ak si niekto myslí, že je to nemožné, tak sa mýli. Predvedieme vám ako a čím sa dajú vajíčka jednoducho nahradiť.

egg-1374141_1280Či už patríte k tým, ktorých organizmus vajíčka neprijíma, alebo si od nich jednoducho len chcete oddýchnuť, pokojne môžete variť klasické jedlá, avšak s menšími úpravami. Jednou zo základných pomocí je vaječná náhrada, ktoré však obsahuje aj mliečku zložku a nie je vhodná pri kombinovaných alergiách. Pri tejto alternatíve to ale nekončí. Ťažký by bol život bez sladkých dezertov akými sú palacinky alebo kysnuté koláče. Pri príprave cesta len pridajte viac oleja alebo iného tuku a mlieka.

V prípade, že do cesta potrebujete dať až tri vajíčka, kúpte si želatínu. Tá cesto poriadne zahustí a výsledok bude držať pevne pokope. Ďalšou z obľúbenejších náhrad je banán alebo jablkové pyré. Dezertom dodajú lepšiu chuť, vláčnosť, no zároveň budú aj tuhšie. Práve z tohto dôvodu by ste mali prisypať viac prášku do pečiva, ktorý cesto pri pečení krásne nadýcha. Pokiaľ pripravujete špecifický dezert a nechcete zmeniť jeho chuť, použite len kukuričný škrob.

Farba, chuť, ale aj obal na rezneegg-1510449_1920

Ak chcete pridať slaným pokrmom žltú farbu, použite kurkumu. Existuje aj trik na docielenie vajíčkovej chuti, na to však budete musieť absolvovať cestu do predajne so zdravou výživou. Ak máte chuť na vajíčkovú nátierku bez vajíčok, použite na dochutenie základu čiernu soľ. Obľúbené rezne sú isto najlepšie vypražené v trojobale, avšak aj tu je potrebné rozklepnúť aspoň jedno vajíčko. Ak teda vajce doma nemáte alebo chcete skúsiť žiť bez neho, zmiešajte hladkú múku, prípadne kukuričný škrob s vlažnou vodou, čím vytvoríte cestíčko na obaľovanie. Bude slúžiť aj ako lepidlo, pretože na seba prichytí strúhanku. Takto pripravené rezne môžete hodiť na panvicu a začať vyprážať klasickým spôsobom.

Trojitá hraška

Ak chcete experimentovať s ingredienciami, ktoré by ste asi len tak bežne nepoužili, siahnite po hraške. Hraška je bezlepková hrachová zmes vhodná na obaľovanie, ale aj zahusťovanie omáčok či polievok. V BIO potravinách je dostupná za skvelú cenu  v troch variáciách. Pikant hraška určená predovšetkým ako náhrada klasického obaľovania, jemná na zahusťovanie a hraška s príchuťou vanilky najvhodnejšia do dezertov. Výhodou tejto hrachovej zmesi je znížený obsah soli a korenia, preto sa odporúča aj ako vhodná prísada do jedál pre deti.

Ilustračné foto: pixabay.com

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *