Vianočný crocquembouche – Vianoce vo veľkom štýle
- predpokladáme skúsenosti s pečením
Doba prípravy: asi 60 minút
Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
Vystačí na: asi 50 kusov
Na cesto:
125 ml vody
125 ml mlieka
100 g masla
160 g hladkej múky
5 g cukru
štipka soli
4 vajcia
Na náplň:
1 balíček Premium Zlatého klasu s prírodnou vanilkou Dr.Oetker
400 ml mlieka
150 g zmäknutého masla
50 g práškového cukru
Na ozdobenie:
1 balíček Polevy svetlej Dr.Oetker
150 g cukru
Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné Dr.Oetker
1 balíček Fondánu Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
2 plechy na pečenie (30 x 40 cm)
elektrický ručný šľahač
cukrárske vrecko s hladkou trubičkou (Ø asi 1 cm)
cukrárske vrecko s úzkou trubičkou
tvrdý papier veľkosti A3
zošívačku
formičku na vykrajovanie v tvare hviezdičky
1. Na prípravu cesta v kastróliku prevaríme vodu s mliekom a maslom. Pridáme múku zmiešanú s cukrom a soľou a vymiešame dohladka. Zmes vložíme do misy, pridáme vajcia a vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Cukrárske vrecko naplníme cestom a na vymastené plechy vytvarujeme pusinky s Ø asi 3 cm. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 20 minút (1 plech)
Počas prvých 15 minút rúru neotvárame.
2. Pečivo necháme vychladnúť.
3. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom podľa návodu na obale, ale len so 400 ml mlieka a bez cukru. Za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo s cukrom vyšľaháme do peny, postupne pridávame vychladnutý Zlatý klas a šľaháme dohladka. Náplň vložíme do cukrárskeho vrecka s úzkou trubičkou a pečivo naplníme. Odložíme do chladničky a necháme stuhnúť.
4. Z tvrdého papiera a papiera na pečenie vyrobíme kornút s výškou asi 23 cm a základňou s priemerom asi 8 cm tak, aby bol papier na pečenie z vonkajšej strany kornútu. Kornút zošijeme zošívačkou a položíme na podnos.
5. Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale. Cukor v kastróliku necháme skaramelizovať. Asi ⅓ pečiva namáčame do polevy a ozdobíme guľôčkami. Časť namáčame v karamele a ozdobíme guľôčkami. Pomocou karamelu lepíme guľôčky od základne smerom nahor po celom vonkajšom obvode kornútu. Fondán vyvaľkáme a pomocou formičky povykrajujeme hviezdičky, ktoré použijeme na ozdobenie. Do karamelu namočíme vidličku a vytvoríme nitky, ktorými ozdobíme dezert po celom obvode.
Croquembouche (čítaj krokenbuš) z francúzskeho „croque en bouche“ znamená „chrupnutie v ústach“. Skladá sa z malých profiteroliek z odpaľovaného cesta naplnených krémom a zlepených karamelom.
TIPY:
S karamelom pracujeme rýchlo. Ak nám karamel stuhne, môžeme ho znovu rozohriať.
Začiatočníkom odporúčame rozdeliť cukor na karamel na tri časti (na namáčanie, na lepenie a na vytvorenie nití).