Nazjedenie.sk

Vianočný recept: Bobaľky s makom po východniarsky

Slovensko je veľmi malá krajina. Jej krása však tkvie v tom, že aj na tak malom území máme bohatú rôznorodosť zvyklostí a tradícií. Výborným príkladom sú práve vianočné sviatky. Zatiaľ čo na západnom Slovensku sa podáva vyprážaný kapor s majonézovým šalátom, vo východnej časti sú hlavným jedlom počas štedrej večere práve bobaľky s makom. Ak by sme zavítali na severovýchod, tam by nás rozmanitosť jedál a ich množstvo úplne odrovnalo.

Vráťme sa však na východ. Bobaľky s makom alebo ich môžete poznať pod názvom obzerance sú prirpavované z kysnutého cesta. Tradične sa pripravujú s pomletým makom, ktorý je zmiešaný s práškovým cukrom. Gazdiné však vedia, že bobaľky možno pripraviť aj naslano napríklad s hrudkovým tvarohom alebo s kyslou kapustou. Aby boli pupáčiky mäkké, stačí ich poliať poriadnou dávkou roztopeného masla alebo pripraviť mliečnu plnku, ktorá dodá obzerancom mäkkosť. Bobaľky s makom alebo tvarohom či kyslou kapustou jednoznačne patria na štedrovečerný stôl.

Na bobaľky s makom budeme potrebovať:

Ako na to:

Do naváženej múky rozbijeme vajíčko, pridáme cukor, trochu soli a tuk. Potom vo vlažnom mlieku rozmočíme droždie, cukor a hrsť múky a toto všetko následne vlejeme do pripraveného cesta. Spracovanú hmotu necháme vykysnúť približne jendu hodinu. Pekne vykysnuté cesto si vysypeme na pomúčenú pracovnú dosku. Odrežeme si časť cesta, z ktorého vytvarujeme šúľanec. Ten nakrájame na menšie kúsky – bobaľky. Tie následne ukladáme na plech, ktorý si môžeme vytrieť tukom alebo použiť papier na pečenie. bobaľky neukladáme na plech tesne k sebe, nakoľko v rúre ešte pekne narastú. necháme ich na plechu ešte chvíľku podkysnúť a tak vložíme do rúry, ktorú si predtým vyhrejeme na 180 °C a pečieme približne 20 minút.

Medzitým si v mise pripravíme 6 dcl sladkého mlieka (kto chce, môže dať aj viac), do ktorého pridáme okolo 400 g pomletého maku. Šťavu do bobaliek (opekancov) podľa vlastnej chuti osladíme medom alebo cukrom. Všetko potom dobre premiešame a následne pripravenou mliečno-makovou zmesou zalejeme bobaľky. Bobaľky s makom servírujeme do pripravených tanierov. Dobrú chuť!

Páčili sa vám tento recept na bobaľky s makom? Podporte ho zdieľaním na Facebooku. Dajte nám do komentára vedieť, ako vám chutili 😉 Ďalšie zaujímavé inšpirácie a vianočné recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii Vianoce.

Exit mobile version