Tiež nazývaný vitamín H, biotín či koenzým R. Písmeno H v jednom z jeho názvov je odvodené od nemeckého slova Haut – koža, nakoľko extrakty obsahujúce túto látku mali liečivé účinky na kožné lézie.
Biotín je súčasťou mnohých živých buniek, kde slúži ako zdroj energie, ale i stavebný materiál, je nevyhnutný pre metabolizmus aminokyselín, tukov a uhľohydrátov.
Dôležitú rolu hrá biotín aj pri liečbe cukrovky, najmä cukrovky druhého typu. Okrem znižovania hladiny cukru v krvi pomáha chrániť organizmus pred nervovým poškodením spôsobeným práve týmto ochorením. Používa sa tiež pri liečbe vrodených porúch metabolizmu, pomáha pri vstrebávaní ďalších vitamínov, má antioxidačné vlastnosti, zmierňuje svalové bolesti a v organizme je využívaný pri metabolizme glukózy. Je taktiež účinný proti depresiám, podporuje činnosť pohlavných žliaz a funguje ako prevencia plešatosti. Zároveň podporuje centrálnu nervovú sústavu a vplýva na kvalitu spánku.
Vo všeobecnosti k nedostatku tohto vitamínu dochádza len veľmi zriedka a to najmä u ľudí konzumujúcich vo zvýšenej miere vaječný bielok či surové vajcia. Vaječný bielok totiž obsahuje avidín, látku ktorá na seba viaže biotín, ktorý sa následne stáva neúčinným. Nedostatok vitamínu B7 sa prejaví poruchami trávenia a oslabením črevnej mikroflóry, letargiou, únavou, halucináciami, nauseou (nevoľnosť, nutkanie na vracanie), vypadávaním vlasov a lupinami, brnením končatín, stratou chuti do jedla, depresiami a oslabením imunitného systému. Charakteristickým prejavom dlhodobého nedostatku tohto vitamínu je vyrážka na tvári spojená s nezvyčajným rozložením tuku na tvári, odborníkmi nazvaným ako „biotin-deficient face“ , teda tvár biotínovej deficiencie. Nedostatok biotínu u detí brzdí ich rast a vývoj.
Najbohatším zdrojom biotínu sú jedlé gaštany a pečeň. Ďalej ho nájdeme v mlieku, pivovarských kvasniciach, strukovinách, ovsených vločkách, vodných melónoch, arašidoch a vaječných žĺtkoch.
Nakoľko biotín nie je pre ľudský organizmus toxický, jeho denné odporúčané dávkovanie nie je presne stanovené.
Autor: Red.
Ilustračné foto: sxc.hu