Egypt, Saudská Arábia, Irak, Sudán, Maroko, Jemen, Jordánsko, Tunisko, Libanon, Sýria, Líbya či Alžírsko. Všetko tieto krajiny majú spoločnú jednu dôležitú vec – kuchyňu. My si na posvietime na ich vynikajúce korenisté jedlá.
Boli ste už niekedy v niektorej z týchto krajín? Keď výjdete pred budovu ovalí vás charakteristická korenistá vôňa. Už od dôb hodvábnej cesty je korenie významným obchodným tovarom Blízkeho východu, aj to je dôvod, prečo sa vôňa korenia neustále šíri ulicami. Vo veľkom sa používa predovšetkým šafrán, čierne korenie, cesnak, cibuľu, koriander a ambora. Na každom rohu si môžete kúpiť ibištek, citrónovú trávu, čili korenie alebo prvotriednu škoricu.
Okrem korenia majú židia a moslimovia, žijúci v týchto krajinách ešte jednu rovnakú črtu – nejedia bravčové mäso, kvôli svojmu náboženskému presvedčeniu. Všetky ostatné zvieratá, ktorých mäso konzumujú zabíjajú jedným ťahom noža cez krk a zviera následne nechajú vykrvácať. Najčastejšie sa môžete stretnúť s hovädzím a teľacím mäsom, hydinou či dokonca pečenou lamou alebo ťavím mäsom. Rovnakej obľube sa u nich tešia ryby.
Typické arabské pokrmy
Kebab, ten poznáme aj u nás, avšak každá krajina si tento pokrm robí tak trochu po svojom. Originálny arabský kebab pozostáva z pitty alebo iného pečiva plneného kúskami pomaly orezávaného prepečeného mäsa, zeleninou a dresingom.
Hummus je cícerová kaša ochutená cesnakom, čiernym korením, červenou paprikou a petržlenovou vňaťou, ktorá je národným jedlom Izraela.
Falafel je neuveriteľne populárny predovšetkým v Egypte, odkiaľ aj pochádza. Ide o bezmäsitý karbonátok z vajíčok, cibule, cesnaku, cíceru a korenia.
Baklava, gazelie rožky, palacinky nazývané nevestine pršteky, baskúsa a halabská chalva sú sladké dezerty typické pre arabskú kuchyňu.
Fatizer je lístkové cesto, ktoré plnia špenátom a mletým mäsom.
Obľúbené v arabských krajinách sú aj strukoviny ako šošovica, fazuľa a cícer v podobe kaší a polievok.
Kuskus je pokrm vyrábaný z pokropenej pšeničnej krupice, z ktorej sa tvarujú malé guľôčky. Tie sa neskôr sušia. Kuskus sa v arabských krajinách podáva namiesto ryže, ako príloha k mäsu alebo sa varí nasladko ako kaša.
Medzi populárne jedlá v orientálnom svete patria plnené viničové listy, jahňacie a baranie mäso v marináde z mlieka, cibule a cesnaku, grilované baklažány, paradajky, papriky, tekvičky, pečeň, odžá (podobná omelete), kibbé (podobný tatarskému bifteku) a brik (liskové cesto plnené mäsom).
Aj v týchto krajinách nájdete tradičné fastood pokrmy ako napríklad pizza, ale vyzerá odlišne ako tá naša. Robia ju z dvoch kusov cesta, ktoré naplnia, zabalia cez seba a pečú. Ich pizza vyzerá podobne ako naše pizzové fornetty alebo pizzovníky, jednoducho je celá obalená v ceste. Trochu zvláštne, však?
Aj spôsob stolovania majú Arabi odlišný ako Európiania. Pokrmy konzumujú z misiek na obruse, ktorý je položený na koberci alebo na nízkom stolíku. Stolujúci sedia okolo stola na mäkkých vankúšoch, konverzujú o jednoduchých témach a jedia pravou rukou. Čím ďalej tým viac sa však arabské krajiny snažia prispôsobiť zvyšku sveta, a preto v reštauráciách takéto stolovanie neuvidíte.
Pri mojej návšteve Spojených Arabských Emirátov som ochutnala v púšti vynikajúce kysnuté pečivo podobné našim šiškám nazývané awwami, grilované na ražni ako my zvykneme grilovať mäso, ryby a syry.
Ak sa vám niektoré z opisovaných jedál pozdáva, skúste si ho doma uvariť. Pravdepodobne na to budete postupne prichádzať metódou pokus – omyl, ale raz sa vám určite podarí perfektný falafel. Na začiatok uvarte kuskus je najmenej náročný so spomínaných pokrmov.
Ilustračné foto: pixabay.com