Cider je obľúbený jablkový nápoj obsahujúci malé percento alkoholu, veľmi podobný pivu. Jeho chuť je však výrazná a sladká, podobná chuti jablkového džúsu či jablkovej šťavy. Čo všetko by ste o tejto dobrote mali vedieť?
Medzi džúsom a Ciderom je obrovský rozdiel.
Cider je surový jablkový džús z lisovaných jabĺk, ktoré neboli filtrované na odstránenie vlákniny alebo sedimentu. Je nepriehľadný a rýchlo sa môže pokaziť, čo je dôvod, prečo ho často v potravináchh nenájdete. Na druhej srane jablkový džús sa starostlivo filtruje a pasterizuje, aby mal dlhšiu trvanlivosť.
Cider je častejšie porovnávaný s pivom ako s vínom, pretože je bublinkový a obsahuje menej percent alkoholu ako hroznový kvasený nápoj. Ďalším benefitom Cideru je fakt, že aj tie najsladšie jablká obsahujú oveľa menej cukru ako hrozno. V priemere tvrdý Cider obsahuje asi štyri až šesť percent alkoholu.
Cider je takmer vždy alkoholický.
Na trhu nájdete aj jablkový cider nealkoholický, ale oveľa obľúbenejší je ten „tvrdý“, teda alkoholický.
Alko cider má dlhú a kľukatú históriu, ktorá sa začala písať asi od roku 55 pred naším letopočtom, keď Rimania dobyli kontinentálnu Európu a zasadili do ovocných sadov jablká na jeho výrobu. Cidru sa najlepšie darilo v severnom Francúzsku počas temného obodobia, čo bolo okolo 400 roku nášho letopočtu. Vtedy sa stal alternatívou vína.
Na začiatku kolonizácie Ameriky bol Cider populárnejší ako pivo.
Vzhľadom na to, že jačmeň a iné zrná na výrobu piva bolo zložité pestovať na anglickej pôde, tvrdý cider sa stal najobľúbenejším nápojom pre väčšinu anglických osadníkov. V polovici 18. storočia priemerná Massachusettská rodina spotrebovala 35 litrov cideru ročne.
Abraham Lincoln servíroval cider pred jeho prezidentovaním.
Šestnásty americký prezident bol barman a majiteľ krčmy Berry a Lincoln v New Salem, predtým ako prijal svoje miesto v Oválnej pracovni.
Applejack je super bublinkoý bratranec Cideru.
Koncentrovaný nápoj existuje asi tak dlho, ako Cider, a bol dokonca používaný v koloniálnej New Jersey ako mena. Applejack sa vyrábá procesom mrazivej destilácie. Calvados, ktorý bol v roku 1500 najprv známy ako eau-de-cidre, je ďalším druhom Cidera a teší sa veľkej obľube najmä v zahraničí.
Johnny Appleseed, vynálezca jablkového nápoja, skutočne existoval.
Jeho pravé meno bolo John Chapman a pestoval rôzne druhý jabloní v oblasti Veľkých jazier a rieky Ohaio.
Cider je perfe
Môžete vytvoriť svoj vlastný tvrdý Cider len za niekoľko hodín.
V stredoveku ľudia vytvorili dépense, je to jablčný nápoj, ktorý získame kombináciou zázvorového piva, plátkov jabĺk a pomarančov. Potom už ostáva iba nechať ingrediencie ponorené v nádobe asi tri až šesť hodín. A nazdravie!
Ilustračné foto: pixabay.com