Nazjedenie.sk

Wasabi

Čoraz častejšie sa stretávame s rôznymi pastami alebo čipsami s príchuťou wasabi. Málo kto však vie, odkiaľ pochádza, aké má vlastnosti, či aké iné využitie má v kuchyni.

Táto trvalka rastie v chladných horských riekach Japonska, no v poslednom čase sa začala pestovať v Kalifornii, ale aj na Novom Zélande. Komerčne sa pestuje na zaplavovaných terasách, obyčajne pri čiastočnom zatienení. Pestovanie je však veľmi nákladné. Wasabi je hrčkovitý, pokrútený koreň, ktorý môže pripomínať chren. Hnedozelená vrchná vrstva sa odstraňuje, aby sa odhalila svetlozelená dužina. Má intenzívnu pálivú vôňu, chuť je ostrá a horká, zároveň však svieža a očisťujúca. Po vysušení sa vôňa a chuť zintenzívňuje.

sushi a wasabi

Varením wasabi stráca chuť, preto je táto korenina najobľúbenejšia v surovej podobe. V Japonsku sa využíva pri príprave jedál zo surových rýb. Na tanieri so sašimi a suši je vždy malá kôpka nastrúhaného wasabi alebo pasty, ktorá sa zmieša so sójovou omáčkou. Samostatne sa môže pridávať do dresingov a marinád, aby im dodala pikantnú chuť. Ak sa wasabi pridá do masla, vydrží v chladničke týždne. Takto prichystané maslo oživí akékoľvek kvalitné hovädzie mäso.

Kedže wasabi je veľmi drahá korenina, niekedy sa ako pasta alebo prášok predáva zmes ostrého chrenu s horčicou. Táto zmes je prifarbená zelenou farbou. Pravá pasta je dvakrát drahšia, ako spomínaná napodobenina a nemá takú dlhú životnosť.

Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version