Nazjedenie.sk

4 vianočné tipy, ako si skrášliť dom ozdobami zo sušeného ovocia

Ak vám tiež lezie na nervy gýčovitá vianočná výzdoba nákupných centier, blyšťavé banky a svetelné reťaze si domov nedávajte. Tradičnú domácku atmosféru plnú pohody vykúzlite s ozdobami zo sušeného ovocia. Výhodou je, že nové dekorácie vás nebudú skoro nič stáť. Zvládnete si ich vyrobiť sami.

1. Vianočná reťaz zo šupiek

Krásne ozdoby pripravíte aj zo zvyškov. Potom, čo vaša rodina zje balíček pomarančov alebo mandariniek, nevyhadzujte kôru. Natrhajte ju na malé kúsky a dajte usušiť. Potom ju už len pomocou ihly navlečiete na povrázok a máte originálnu a voňavú vianočnú reťaz na stromček.

anise-2926_19202. Ozdoba na okno z pomarančov

Vianočnú atmosféru skvele navodia vyzdobené okná. Tento rok na ne nedávajte umelý sneh v spreji, aj tak ide ťažko umyť. Radšej skúste závesnú ozdobu zo sušených pomarančov.

Výroba je jednoduchá:

1. Ovocie nakrájajte na plátky a vysušte v sušičke.
2. Každý plátok pomaranča zaveste na jednu niť. Keď sú nite rôzne dlhé, výsledok je krajší.
3. Nakoniec nite naviažte na špajľu alebo na rovný kúsok dreva a zaveste do okna.

3. Sušené jablká na stromček

Plátky sušeného ovocia vyzerajú veľmi efektne aj na stromčeku. Stačí ich zavesiť na háčik. Okrem pomarančov urobia veľkú parádu aj jablká. Nekrájajte ich klasicky ako na sušenie, ale ukrojte veľký plátok a sušte ich aj s jadrovníkmi.

 

4. Vianočná sviečka

Sviečky doma vytvoria útulnú atmosféru. Ozdobte ich suchými plodmi a váš stôl bude hneď vyzerať ako na fotke v lifestylovom časopise. Budete potrebovať len lepiacu pištoľ a lykový povrázok. Na širšiu sviečku nalepte pištoľou plátky pomaranča alebo jablka. Výsledok bude vyzerať profesionálnejšie, keď nakoniec sviečku previažete v polke povrázkom z prírodného materiálu.

Poradíme, ako sa vyhnúť zhnednutiu

Sušené ovocie vyzerá lepšie, keď má jasné farby. Prirodzene však pri sušení hnedne. Pomôže, keď plátky pred sušením namočíte do roztoku z litra vody a 2 lyžičiek kyseliny citrónovej.

Skrášlite si vianočný byt sušeným ovocím

Príprava dekorácií zo sušeného ovocia je naozaj zábavná a rýchla. Plátky sušeného ovocia, ktoré budete potrebovať, si jednoducho pripravíte v domácej sušičke potravín Excalibur.

Sušičku navyše využijete nielen pred Vianocami, ale bude vám robiť spoločníka celý rok. V zime sa výborne hodí na spracovanie lacného tropického ovocia a v lete si v nej nasušíme huby a prebytky zo záhrady.

Exit mobile version