Nazjedenie.sk

Ako pripraviť batáty

S batátmi sa dá v kuchyni naozaj experimentovať. Môžete ich pripravovať naslano i nasladko. Ako súčasť zdravej výživy neodmysliteľne patria do mnohých svetových kuchýň. Často používané sú v africkej, ázijskej a juhoamerickej kuchyni. Severoameričania batáty jedávajú na deň vďakyvzdania.

Batáty jedzte aj so šupkou, aby ste získali viac betakaroténu a vlákniny. Pečením a grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, takže sú sladšie, podobne aj varené. Jemná sladkastá chuť pripomína zemiaky chytené mrazom. Preto sa im aj ľudovo hovorí sladké zemiaky. Surové batáty sú horkasté.

Táto zelenina je vynikajúcou prílohou k mäsu, rybám či k divine. Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako batáty pripraviť. Pred samotnou úpravou ich však treba dokonale očistiť vodou, prípadne aj kefkou alebo ich celé ošúpať.

Tipy na prípravu

Článok pokračuje pod reklamou


Batáty skvele ladia so škoricou, bylinkami alebo cibuľou. Výborne sa kombinujú aj s mrkvou, tekvicou alebo s obyčajnými zemiakmi.

Rada na záver: Ak sa rozhodnete hosťom naservírovať prílohu z batátov, upozornite ich na to. Mohli by si totiž myslieť, že ste im dali zmrznuté zemiaky.

Exit mobile version