Ako pripraviť batáty

S batátmi sa dá v kuchyni naozaj experimentovať. Môžete ich pripravovať naslano i nasladko. Ako súčasť zdravej výživy neodmysliteľne patria do mnohých svetových kuchýň. Často používané sú v africkej, ázijskej a juhoamerickej kuchyni. Severoameričania batáty jedávajú na deň vďakyvzdania.

Batáty jedzte aj so šupkou, aby ste získali viac betakaroténu a vlákniny. Pečením a grilovaním sa v nich štiepia škroby na cukry, takže sú sladšie, podobne aj varené. Jemná sladkastá chuť pripomína zemiaky chytené mrazom. Preto sa im aj ľudovo hovorí sladké zemiaky. Surové batáty sú horkasté.

Táto zelenina je vynikajúcou prílohou k mäsu, rybám či k divine. Existuje nespočetné množstvo spôsobov, ako batáty pripraviť. Pred samotnou úpravou ich však treba dokonale očistiť vodou, prípadne aj kefkou alebo ich celé ošúpať.

Tipy na prípravu

  • Batáty sa výborne varia v celku. Pri takomto varení ich šupku niekoľkokrát prebodnite vidličkou.
  • Variť ich môžete aj ošúpané a nakrájané na kocky, prípadne z nich urobte pyré.
  • Najzdravší spôsob prípravy je v parnom hrnci aj so šupkou. V batátoch tak ostane najviac živín, vitamínov a hlavne chuti.
  • Pri pečení v rúre sa ich tenká šupka vyduje, vznikne chrumkavý povrch a vnútri objavíte sladkú dužinu. Pečte ich na 200 °C asi 45 minút. Nezabudnite ich mierne posoliť, prípadne potrieť maslom. Podávať môžete s kyslou smotanou.
  • Vynikajúce sú aj hranolky, buď so šupkou alebo bez nej.
  • Sladké zemiaky nakrájané na plátky alebo kocky môžete tiež opiecť na oleji.
  • Z veľmi tenkých plátkoch si môžete pripraviť chipsy. Plátky potrite olejom, jemne posoľte a upečte v rúre.
  • Zemiaky zabaľte do alobalu, upečte do mäkka, po vychladnutí opatrne prerežte na polovice, vydlabte a dužinu zmiešajte ju s ľubovoľnými ingredienciami. Zmesou naplňte vydlabané batáty a krátko zapečte.
  • Uvariť si môžete aj sladkú kašu. Dužinu roztlačte a zmiešajte s trochou javorového sirupu.
  • Dužina z uvarených batátov sa môže použiť aj do koláčov.
  • Batáty sa dajú aj grilovať alebo opiecť na ražni.
  • Môžete ich tiež pridať do polievok v podobe kociek alebo z nich urobiť krém.
  • Prípadne ich surové nastrúhajte do šalátov.

Článok pokračuje pod reklamou


Batáty skvele ladia so škoricou, bylinkami alebo cibuľou. Výborne sa kombinujú aj s mrkvou, tekvicou alebo s obyčajnými zemiakmi.

Rada na záver: Ak sa rozhodnete hosťom naservírovať prílohu z batátov, upozornite ich na to. Mohli by si totiž myslieť, že ste im dali zmrznuté zemiaky.

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *