Site icon Nazjedenie.sk

Ako sa robia chipsy?

Voňavé žlté lupienky posypané soľou sa radia k najmenej zdravým pochutinám. I keď to nie je vedecky potvrdené, tí, čo si doprajú balíček chipsov denne, vraj takto skonzumujú ročne až 5 litrov oleja. Môže za to spôsob ich výroby lupienkov. Tenké plátky sa smažia v obrovskom množstve vriaceho oleja, ktorý nebýva vždy práve čerstvý. To, ako sa to robí, si môžete pozrieť v nasledujúcom videu z dielne Discovery, ktoré sme objavili na YouTube.

Ak sa však tejto dobroty neviete vzdať, môžete si vyskúšať ich domácu výrobu. Existuje na to viacero spôsobov. Buď zemiaky očistíte, nakrájate na tenučké plátky a osmažte na panvici. Alebo tieto plátky zmiešajte s olejom a koreninami, porozkladajte na plech a nechajte piecť približne 45 minút pri teplote 130 stupňov. Posledný, možno najrýchlejší spôsob, je pripraviť si chipsy v mikrovlnke. Tenké plátky premiešané s olejom poukladajte na papier a vložte do mikrovlnky na najvyššom stupni na 2 až 3 minúty. Potom chipsy opatrne otočne a opäť ich nechajte piecť sa. Zlatohnedé kúsky vyberte a tie zvyšné ešte doopekajte na polovičnom výkone mikrovnky.

Zemiačiky môžete dochutiť nielen soľou, ale napríklad aj grilovacím korením a olej môžete použiť rastlinný, bylinkový či olivový. A ak chcete niečo netradičné, namiesto zemiakov vyskúšajte mrkvu či zeler. Takéto domáce chipsy sú nielen dobrou pochutinou k večernému filmu, ale aj ako príloha k jedlám. Dobrú chuť!

Foto: pixabay.com

Exit mobile version