Nazjedenie.sk

Čaje vhodné pre ženy

Každá žena si zaslúži starostlivosť. Staráme sa nielen o naše vlasy, nechty, ale aj o svoje zdravie a pitný režim. V dodržiavaní správnej hydratácie nám môže pomôcť aj pitie čajov a špeciálne vtedy, ak sa naše krehké ženské telo potýka so ženskými problémami, ako sú výtoky alebo nepravidelnosť menštruačných cyklov.

 Čaj súčasťou kultúrytea-556777_1280

Čaj je odpradávna súčasťou našej civilizácie. V Číne, tam, kde sa čaj stal oslavovaným a legendárnym, ho spočiatku pridávali iba do jedál ako ďalšiu prísadu. Neskôr sa mu dostalo výsady pitia a to najmä na cisárskom dvore a medzi gejšami. Pravidelné pitie čaju zlepšuje koncentráciu, zvyšuje energiu, dodá vášmu telu stratenú hydratáciu a v takom Anglicku je čaj o piatej slávnosťou a povinnosťou.

Lipa a divoká ruža= skvelé ženské duo

Lipa (Tilia) a ruža (Cistus incanus) sú vzácne vo svete bylín a nenahraditeľné, čo sa účinkov týka. Podľa nemeckých vedcov je divá ruža výborná proti prevencii rakoviny. Má vysoký obsah antioxidantov a taktiež obsahuje vitamín C, E a tiež polyfenoly, ktoré pôsobia proti vírusom. Polyfenoly priaznivo pôsobia na srdce a obehový systém, preventívne na aterosklerózu ciev a tiež podporujú látkovú výmenu pri metabolizme.

Divá ruža si hravo poradí s akné, pôsobí proti nebezpečnému Helicobacteru pylori, ktorý vie narobiť šarapatu vo vašom žalúdku a dvanástniku. Tým, že je divá ruža prirodzený antioxidant a bojuje proti voľným radikálom v ovzduší, je pitie čaju z divokej ruže prevenciou proti rakovine. Lipový čaj naopak vie zraziť vysoké teploty a navodí aj prospešné potenie, ktorým sa z tela dostanú von škodliviny a vírusy. Tiež samotné lipové kvety regulujú počet bielych krviniek= leukocytov, ktoré sú veľmi dôležité pre správnu ochranu nášho tela a imunitný systém. Ďalším pozitívom lipového čaju je to, že je plný flavonoidov, trieslovín, slizu a silice a tieto látky sa nám pomáhajú zbaviť hlienov, bolestí, kŕčov, zápalov a majú očistné schopnosti.

Alchemilkou proti nepríjemnému výtoku

Tento problém sa vám už iste stal a nie je ničím príjemným. Svrbenie, pálenie a biely výtok potrápil nejednu z nás a to všetko kvôli narušeniu prirodzeného prostredia v pošve, buď zlou hygienou, užívaním antibiotík alebo vstupom vírusov a baktérií. Ak ste zástancami užívania prírodnej medicíny zbystrite pozornosť. Účinným liekom na ženské problémy je čaj z alchemilky obyčajnej. Podporuje funkciu maternice, pomáha po pôrode a tiež vám upraví cyklus, najmä vtedy, ak trpíte nepravidelným menštruačným cyklom. Čaj pripravíte zaparením jednej čajovej lyžičky alchemilky dvoma dl vriacej vody.

Liečivá žihľava

Tento čaj sa odporúča najmä ženám, ktoré sú tehotné, ale naopak prispieva aj k lepšej plodnosti. U žien žihľava zvyšuje úroveň niektorých minerálov, ako sú horčíkvápnik, ďalej železosíra, ktoré sú potrebné pre správny vývoj plodu. Ak tehotná nie ste, môžete si týmto čajom vyčistiť pečeň a žlčník a tiež spolu s vami zabojuje proti vypadávaniu vlasov a svrbeniu vlasovej pokožky. Navyše, ak trpíte aj vy sennou nádchou, bude výborným doplnkom výživy aj tento skvelý čaj.

Ďalšie bylinné čaje, ktoré stoja za zmienku:

Staré príslovie hovorí, že všetkého veľa škodí a rovnako je to aj pri čajoch. Dôležitá je ich obmena a taktiež striedanie s čistou vodou alebo minerálkami. Veľmi časté pitie čaju môže zaťažiť vaše obličky a to by ste určite nechceli. Takže! Všetko s mierou.

 

 

Ilustračné foto: pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version