Z černíc môžete pripraviť celý rad skvelých dobrôt. Od koláčov, cez džemy či zaváranie no napadlo vám niekedy pripraviť si domáci černicový likér? Na tento recept môžete dokonca použiť akékoľvek záhradné bobuľové ovocie, takže z každej bobuľoviny si môžete ľahko pripraviť vlastný domáci likér.
Tento rok je na slnečné lúče skutočne bohatý. Aj preto majú plody černíc príjemnú sladkú chuť. Rovnaký bude aj náš likér. Príjemne sladký, a na konci jemne trpký, ako samotné černice. Ich arómu podporí pridaný alkohol, ktorý ju dokonale zvýrazní.
Tento jednoduchý aj keď alkoholický nápoj, je dobré mať po ruke najmä v jeseni, keď začne obdobie chrípok a prechladnutí. Počas chladných večerov si môžete tento domáci černicový likér primiešať aj do čaju. Jeho skvelú chuť zaručene oceníte.
Na černicový likér budeme potrebovať:
- 1,5 až 2 litre černíc
- 1 kg cukru
- 2 l alkoholu ( môžete použiť aj kombináciu vodky, rumu, samotný gin alebo aj domácu)
- celú škoricu alebo vanilkový lusk
Ako na to:
Černice dôkladne umyjeme a zbavíme stoniek. Nasypeme ich do uzatvárateľnej fľaše. Černice zasypeme kryštálovým cukrom a zalejeme alkoholom. Na záver pridáme kus celej škorice alebo vanilkový lusk. Fľašu dobre uzavrieme a poriadne ňou potrasieme, aby sa cukor lepšie rozpustil. Fľašu odložíme na tmavé miesto a necháme ju odstáť približne 5 až 6 týždňov, alebo aj dlhšie. Aspoň raz za týždeň je potrebné obsah vo fľaši pretrepať. Po odležaní, černicový likér precedíme do čistej fľaše. V tomto prípade nám môže poslúžiť aj sklenená karafa s uzáverom. Ovocie nevyhadzujte, môžete ho použiť do koláča 🙂 Voilá, domáci černicový likér je hotový. Na zdravie!
Páči sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku ? Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.