Site icon Nazjedenie.sk

Droždie – zázrak do koláča aj na chlieb

Droždie sú vlastne jednobunkové mikroorganizmy. Vznikajú pri lisovaní kvasiniek získaných pri kvasení zápary pripravenej z melasy. Využívajú sa na kyprenie cesta v rôznych chleboch, pečivách a koláčoch. Netreba však zabúdať na jeho výživovú hodnotu. Obsahuje veľa minerálov vrátane draslíka, horčíka a zinku, množstvo vitamínov skupiny B, ktoré udržujú zdravý metabolizmus, nervový systém a ďalšie telesné tkanivá. Kvasnice, avšak pivovarské, pôsobia blahodárne aj na naše vlasy, nechty a pokožku. Nadmerné používanie droždia nie je vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom.

Na trhu nájdeme rôzne druhy droždia. Lisované, tekuté, mrazené, granulované, sušené a instantné.

Droždie si nájde svoje miesto v každej kuchyni. Môžeme z neho pripraviť chutné nátierky a rôznorodé pečivo. Nenechajte sa odradiť špecifickou vôňou a skúste zaradiť droždie aj do svojho jedálnička.

Autor: dads, Foto: sxc.hu

Exit mobile version