Droždie – zázrak do koláča aj na chlieb

Droždie sú vlastne jednobunkové mikroorganizmy. Vznikajú pri lisovaní kvasiniek získaných pri kvasení zápary pripravenej z melasy. Využívajú sa na kyprenie cesta v rôznych chleboch, pečivách a koláčoch. Netreba však zabúdať na jeho výživovú hodnotu. Obsahuje veľa minerálov vrátane draslíka, horčíka a zinku, množstvo vitamínov skupiny B, ktoré udržujú zdravý metabolizmus, nervový systém a ďalšie telesné tkanivá. Kvasnice, avšak pivovarské, pôsobia blahodárne aj na naše vlasy, nechty a pokožku. Nadmerné používanie droždia nie je vhodné pre ľudí s vysokým krvným tlakom.

Na trhu nájdeme rôzne druhy droždia. Lisované, tekuté, mrazené, granulované, sušené a instantné.

  • Lisovaná forma droždia vznikla v roku 1828. Je najviac rozšírené a najznámejšie. Má svetlo-šedú až bielu farbu, je mrvivé a vylisované do tvaru hranola.
  • Tekuté droždie, ktoré bolo na dlhú dobu nahradené lisovaným droždím, môže oslavovať svoj návrat len vďaka pekárenským potrebám.
  • Mrazené droždie s nízkym obsahom vody je špecifické nižším obsahom sušiny ako u instantného droždia. Je v práškovej forme a používa sa pri príprave nepredpečených mrazených pečív.
  • Granulované droždie je vyrábané v malých granulách. Používa sa v priemyselných pekárňach vymiešane s vodou.
  • Aktívne sušené droždie má podobu malých guľôčok a je odolné voči teplu. Využíva sa v krajinách s teplou a vlhkou klímou.
  • Instantné droždie sa používa veľmi jednoducho. Má podobu kryštálikov a pred pridaním do múky sa nemusí namáčať.

Droždie si nájde svoje miesto v každej kuchyni. Môžeme z neho pripraviť chutné nátierky a rôznorodé pečivo. Nenechajte sa odradiť špecifickou vôňou a skúste zaradiť droždie aj do svojho jedálnička.

Autor: dads, Foto: sxc.hu

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *