Nazjedenie.sk

Grilovačka plná lákavých chutí

Grilovanie jednoducho milujeme. Skvelý relax s priateľmi, vôňa rozpálených uhlíkov a neodolateľná chuť šťavnatého grilovaného mäska či lahodnej zeleniny. Vyskúšajte naše originálne recepty s repkovými olejmi Raciol a Raciol s bylinkami, ktoré premenia vašu grill párty na nezabudnuteľný gurmánsky zážitok.

Grilovaná treska s rukolovým šalátomGrilovaná treska s rukolovým šalátom

Suroviny na 4 porcie:

4 filety tresky

120 g rukoly

1 zrelé mango

150 g cherry paradajok

4 PL oleja Raciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami

soľ, mleté čierne korenie

šťava z 1 citróna

alobal


Postup:

Rybu zbavíme šupín, a každý filet položíme na samostatný kúsok alobalu. Filety osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónovou šťavou, polejeme olejom a zabalíme do alobalu. Grilujeme približne 20 – 25 minút.

Zrelé mango očistíme a nakrájame na menšie kocky, cherry paradajky prerežeme na polovice. Opatrne premiešame spolu s umytou rukolou, dochutíme trochou korenia, soli a nakoniec pokvapkáme olejom.

Hovädzie špízy so zelenou salsou 

Suroviny na 6 špízov:

2 x 200 g hovädzie steaky z roštenky

cca 12 cherry paradajok

2 väčšie červené cibule

viazanička petržlenovej vňate

1 dcl repkového oleja Raciol + na potretie mäsa

0,3 dcl bieleho vínneho octu

1 strúčik cesnaku

soľ,  mleté čierne korenie

1 jarná cibuľka

1 čili paprička

 

Postup:

Hovädzie steaky nakrájame na približne rovnaké kocky. Cherry paradajky prerežeme na polovicu a cibuľu na štvrtinky.

Pred grilovaním namočíme špajdle do vody, aby sa nespálili a potom na ne striedavo napicháme kúsky mäsa, paradajok a cibule. Špízy osolíme, okoreníme a grilujeme z každej strany približne 2 – 3 minúty. Ak máte radi prepečené mäso, nechajte ich grilovať dlhšie.

Cesnak a petržlen nahrubo nasekáme. Pridáme olej, ocot a rozmixujeme na hladkú salsu.

Upečené špízy potrieme salsou, posypeme nakrájanou jarnou cibuľkou, čili a podávame.

Grilovaná zelenina s avokádovým dressingom

Suroviny na 4 porcie:

4 papriky

2 cukety

1 väčší fenikel

2 zväzky reďkoviek

4 PL oleja Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami

1 avokádo

1 biely jogurt

100 g balkánskeho syra

šťava z 1 citróna

pár lístkov čerstvej mäty

pár lístkov petržlenovej vňate

soľ, čierne mleté korenie

Postup:

Zeleninu nakrájame na väčšie kúsky, osolíme, okoreníme a potrieme ochuteným repkovým olejom. Ugrilujme z jednej aj z druhej strany.

Avokádo rozmixujeme v mixéri spolu s jogurtom, balkánskym syrom, šťavou z citróna. bylinkami a mletým čiernym korením, kým nevytvoríme hladký dressing.

Grilovanú zeleninu podávame s avokádovým dressingom.

 

Grilované sladké zemiaky

Suroviny na 4 porcie:

4 – 6 sladkých zemiakov

4 PL oleja Raciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami

2 ČL sezamových semienok

soľ

mleté čierne korenie

lístky bazalky

 

Postup:

Sladké zemiaky umyjeme a aj so šupkou nakrájame na približne 0,5 cm hrubé plátky. Zemiaky potrieme olejom a grilujeme z oboch strán.

Grilované zemiaky posypeme sezamovými semienkami, lístkami bazalky a nakoniec zľahka pokvapkáme trochou ochuteného oleja.

 Recepty a foto: Palma

 

 

V receptoch sme použili repkové oleje:

Raciol s chilli, bazalkou a sušenými paradajkami, Raciol s cesnakom, bazalkou a sušenými paradajkami – sú výberové repkové oleje špičkovej kvality ochutené bylinkami. Je to skvelý tip na grilovanie, pretože mäsu, rybám i zelenine dodajú výnimočnú chuť bez pridávania ďalších korenín. Môžeme ich použiť na prípravu marinády, dipov, alebo len potrieť kúsky mäsa či zeleniny pred grilovaním aj počas neho.

Orientačná cena: 1,79 € / 250 ml

 

 

 

 

 

Raciol repkový olej je tou najlepšou voľbou na dlhodobú úpravu mäsa – teda na grilovanie, pečenie, varenie i vyprážanie. Má vysoký bod zadymenia (190 °C – 230 °C), čo znamená, že sa neprepáli tak rýchlo ako iné oleje. Pre jeho neutrálnu chuť ho môžeme využiť na prípravu marinád, pri grilovaní zasa zvýrazní prirodzenú chuť mäsa, rýb, aj zeleniny.

Orientačná cena: 1,79 € / 1 l

Exit mobile version