Petržlen
Táto veľmi známa bylinka pochádza z oblastí východného Stredomoria. Pestuje sa takmer všade v oblastiach mierneho pásma.
Poznáme petržlen kučeravý, ktorý sa často používa ako ozdoba. Plocholistý petržlen sa nazýva aj francúzsky a najviac sa hodí na varenie, používa sa hlavne v Európe a v oblasti Stredného východu. Hamburský petržlen má koreň, ktorý by sme mohli prirovnať k paštrnáku a niekedy k zeleru. Chuťovo je niečo medzi petržlenom a zelerom, s miernym orechovým nádychom. Listy sú drsné chuťovo aj štruktúrou.
Petržlen je obľúbený pre čistú, čerstvú chuť. Má vysoký obsah železa a vitamínov A a C. Dáva sa do omáčok, šalátov, plniek a omeliet na celom svete. Pre zachovanie jedinečnej chute sa do jedla pridáva pred koncom varenia. Vňaťou kučeravého petržlenu môžeme ozdobiť pečenú rybu. Hamburský petržlen môžeme použiť pi príprave omáčok a polievok alebo ho môžeme piecť a variť, ako každú inú koreňovú zeleninu.
Chuť petržlenu dokonalo ladí s trebuľkou voňavou, cesnakom, pažítkou, mätou, rozmarínom, estragónom, bazalkou, bobkovým listom, kapary, čili, medovkou, majoránom, oreganom, čiernym korením. Aj štiav a sumach sa k petržlenu dokonalo hodí.
Petržlen sa najčastejšie predáva vo zväzkoch a používa sa v čerstvom stave. Listy môžete skladovať v chladničke v priečinku so zeleninou, zabalené v mikroténovom vrecku. Ak odstránite sliznaté stonky, petržlen vám vydrží 4 až 5 dní. Nasekaný ho môžeme zamraziť s trochou vody v nádobkách na ľad alebo malých nádobkách. Dávajte pozor aby bol petržlen skutočne čerstvý, zvädnutý nekupujte.
Autor: Dads
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Foto: sxc.hu