Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Bazalka

Bazalka je jednoročná rastlina z čeľade hluchavkovitých, ktorá sa stala známou najmä pre svoje liečivé účinky. Zaslúžila si titul – kráľovná medzi bylinkami, pretože jej názov pochádza z gréckeho slova “Basileus”, čo v preklade znamená kráľ. Pôvodne pochádza z oblastí Indie, hoci v súčasnosti je neodmysliteľne spätá s talianskou kuchyňou. Do Európy bola privezená v 16. storočí ako okrasná bylina. V súčasnosti existuje okolo 64 rôznych druhov bazalky, najbežnejšia je Bazalka pravá (Ocimun basilicum).

Využitie bazalky je široké. Pre svoju špecifickú horko-sladkú až korenistú chuť a výraznú sviežu vôňu sa využíva najmä ako korenina, hoci pôvodne bola známa ako liečivá rastlina (nikdy sa však nepoužívala samostatne). Čaj pripravený zo sušených listov bazalky spolu s feniklom, rumančekom a mätou vytvárajú liečivú zmes, ktorá podporuje trávenie, pôsobí proti plynatosti, proti zápalu ústnej dutiny, zvyšuje chuť do jedla a tiež zmierňuje nervozitu, stres a kašeľ. Primárne sa však využíva ako korenie do omáčok a cestovín, najmä v talianskej a francúzskej kuchyni.

caprese-1097001_640Bazalku v čerstvom stave môžeme použiť na ochutenie alebo ozdobenie jedál. Ak však necháme listy bazalky príliš dlho na vzduchu, zhnednú a stratia svoju arómu. Preto sa trhajú až tesne pred podávaním. Sušené listy bazalky sa využívajú v čajoch alebo zmesiach korení. Kvety sa môžu využiť napríklad na dekoráciu. Bazalka sa kombinuje najmä s paradajkami, s ktorými vytvára dokonalú súhru chutí. Často sa spája aj s tymiánom, oreganom alebo cesnakom.

Skladovanie bazalky je veľmi náročné, pretože lístky veľmi rýchlo zhnednú. Najlepšie sa preto uskladňuje buď v sušenom stave (aróma potom ale stráca na intenzite), alebo zmrazená. Bazalku môžeme pestovať rovnako vo vnútri ako aj vonku. Do mája je vhodné pestovať ju vo vnútri, alebo v skleníku. Vyžaduje si mierne piesočnatú pôdu a väčšiu nádobu. V súčasnosti je však bežne predajná v obchodoch, či už v kvetináči alebo sušená. Tak sa nechajte inšpirovať a prineste do svojej kuchyne novú chuť.

Autor: Veronika
Zdroj: usesofherbs.com
Ilustračné foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *