Kto by nemal rád palacinky s nutelou, džemom, ovocím a šľahačkou? Mnoho ľudí však sladké jedlá považuje skôr za dezerty než za plnohodnotné jedlo. Najesť sa poriadne a pritom s menšími výčitkami sa môžete aj z palaciniek. Stačí si ich pripraviť na slano.
Ako na to? Potrebovať budeme:
- 1 šálku hladkej múky
- 2 vajcia
- 150 g strúhaného syra
- 1,5 šálky teplého mlieka
- 1 lyžicu oleja
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžičku soli
- 1 lyžičku cukru
- 1 lyžičku kypriaceho prášku
- čerstvé bylinky (prípadne aj sušené) nasekané nadrobno
Postup
Začneme tekutými ingredienciami – zmiešame mlieko s vajciami, ku ktorým pridáme olej a pretlačený cesnak. V druhej miske si zatiaľ zmiešame všetky suché ingrediencie (múka, soľ, prášok, cukor). Následne zmiešame suché a tekuté ingrediencie tak, aby sme vymiešali ľahké a hladké cesto bez hrudiek.
Ak sa vám cesto zdá až veľmi riedke, nebojte sa. Pridajte doň nastrúhaný syr aj čerstvé bylinky. V prípade potreby zahustite trochou múky.
Rozpáľte si panvicu a postupne pečte jednu palacinku za druhou.
Tip pre vás
Ak túžite mať slané palacinky na obed, odporúčame pripraviť si k nim aj zmes zeleniny a mäska, ktorou palacinku vyplníte. Naša voľba napríklad padla na červenú cibuľku, reďkovku, papriku a brokolicu. Brokolicu sme najprv uvarili domäkka, medzitým sa ostatná zeleninka začala restovať. Okorenili sme ju podľa chuti a na záver pridali aj uvarenú brokolicu.
Kuracie mäsko sme zas nakrájali nadrobno a nechali chvíľu postáť v dípe zo sójovej omáčky, oleja a korenia na kebab.
Ako úplný bonus sme si k palacinkám upiekli aj pár batátov.
Samozrejme, pri takom množstve ingrediencií sa aj vám môže stať, že palacinku nebude vedieť ani uzavrieť 🙂
Dobrú chuť!