Site icon Nazjedenie.sk

Kyslomliečne výrobky v detskom jedálničku – áno či nie?

Odborníci ich odporúčajú ako súčasť vyváženej stravy už od batoliat

Pre deti to najlepšie – o to sa snažia všetky mamičky. Platí to aj v zdravej výžive od tých najmenších až po tínedžerov. Správne zostavený jedálny lístok je základom pre zdravý telesný aj duševný vývoj dieťaťa. Patria doň aj kyslomliečne výrobky?

Jedlo v detskom veku má dôležitý vplyv na rast a vývoj telesných funkcií. Kvalita, ale aj  množstvo stravy naprogramuje metabolizmus organizmu už v tomto období a vplýva tak na ďalší vývoj v dospelosti. Samozrejme, zdravá výživa je zároveň dôležitým preventívnym opatrením vzniku civilizačných ochorení,“ vysvetľuje MUDr. Iveta Čierna, PhD detská gastroneterologička. 

To znamená, že ak deti nebudeme viesť k správnym stravovacím návykom už odmala, neskôr ich môže potrápiť napríklad obezita, cukrovka, alergie a mnohé iné zdravotné komplikácie. Ako do toho všetkého zapadajú kyslomliečne výrobky? Maminy viac-menej vedia, že prospievajú zdraviu. Ako presnejšie? Priaznivo ovplyvňujú trávenie, dodávajú telu vápnik a iné minerály, pomáhajú pri vyprázdňovaní. A ako potvrdzujú mnohé vedecké poznatky, zdravé črevá zasa posilňujú imunitu organizmu a chránia pred civilizačnými ochoreniami. Preto by kyslomliečne výrobky nemali chýbať ani v jedálničku detí a dospievajúcich.

V tejto súvislosti treba pripomenúť, že u detí a tínedžerov obľúbené jedlá z fastfoodov, sladené nápoje, veľa rafinovaného cukru a málo vlákniny môžu viesť neskôr k mnohým ochoreniam,“ hovorí MUDr. Čierna, a dodáva: „Pravidelná konzumácia acidofilného mlieka prispieva k udržovaniu zdravej rovnováhy v črevách. Osobitne je to žiaduce po antibiotickej liečbe, ktorá môže túto rovnováhu narušiť.“

KYSLOMLIEČNE PLUSY PRE DETI

Acidko, jogurty, kefír, cmar a ďalšie kyslomliečne výrobky priaznivo vplývajú na črevnú mikroflóru, pretože obsahujú dôležité probiotické kultúry. Fermentované mliečne výrobky prispievajú k správnemu udržiavaniu rovnováhy črevných baktérií, čím posilňujú imunitu a chránia pred rôznymi ochoreniami.

Deti, ktoré trpia intoleranciou laktózy, majú poruchu trávenia mliečneho cukru (laktózy).  Tá spôsobuje nafukovanie, nepríjemné bolesti bruška, hnačku. Acidofilné mlieko obsahuje laktobacily, ktoré napomáhajú k lepšiemu tráveniu a spracovaniu laktózy.  

Samozrejme, ak má dieťa alergiu na bielkovinu kravského mlieka, na rozdiel od intolerancie laktózy, nemôže prijímať žiadne mlieko ani mliečne výrobky, teda ani kyslomliečne.

Fermentované, teda kyslomliečne produkty uľahčujú trávenie a vyprázdňovanie. Pomáhajú pri hnačke aj pri zápche a sú vhodné aj pre pacientov so syndrómom dráždivého čreva.

Obsahujú bielkoviny, minerálne látky a vitamíny skupiny B a vitamíny A, E. Kmene Lactobacillus acidophilus zároveň prispievajú k znižovaniu cholesterolu.

KEDY MÔŽEME ZAČAŤ?

Deťom do jedného roku sa všeobecne neodporúča piť kravské mlieko ako nápoj. Spolu s mliečnymi výrobkami môže byť len v malom množstve súčasťou príkrmov. Na toto obdobie sú určené špeciálne mlieka prispôsobené materskému mlieku, ak mamička nemôže dieťatko z rôznych dôvodov dojčiť. 

Kyslomliečne produkty môžeme dieťatku postupne ponúknuť už v období tzv. plnej dojčenskej výživy, kedy sa vo výžive jednotlivé mliečne dávky nahradzujú nemliečnymi príkrmami. Kyslomliečne výrobky deťom chutia napríklad v  kombinácii s ovocnou dávkou.  Samozrejme, v primeranom množstve. Najvhodnejšie sú tie, ktoré obsahujú živé kultúry probiotických baktérií.

 „Fermentované, teda kyslomliečne výrobky môžu byť súčasťou pestrého bežného jedálneho lístka už u  batoliat. U najmenších detí sa však nadmerná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov neodporúča, pretože podľa najnovších štúdií vysoký príjem bielkovín v tomto období môže zapríčiniť vznik obezity v neskoršom veku,“ konštatuje odborníčka. „Kyslomliečne výrobky sú vhodné na každodennú konzumáciu na raňajky alebo desiatu. Môžu byť čisté, alebo aj ochutené vo forme koktailu s čerstvým ovocím. Vhodné sú tiež ako súčasť ďalších pokrmov ako sú dresingy na šaláty.“ 

Samozrejme, do vyváženého detského jedálnička patrí aj dostatočný príjem ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov bohatých  na vlákninu. U detí sa neodporúča vegetariánsky alebo vegánsky spôsob výživy, preto do správnej výživy patria v primeranom množstve mäso a vajcia.  Samozrejmosťou je aj správne upravená strava.  Zároveň má byť pestrá a zabezpečiť príjem širokého spektra potrebných živín, vitamínov a ďalších dôležitých látok pre správny vývoj organizmu.  Zdravý mix, ktorý detskému organizmu veľmi prospeje.

Exit mobile version