PR články a tlačové správy

Dobroty, v ktorých kraľuje Acidko

Acidko je kyslomliečny nápoj, ktorý milujeme. Môžeme si ho dopriať nielen samostatne  ako nápoj, ale môžeme si z neho tiež pripraviť chutné slané aj sladké dobroty.

VEGETARIÁNSKE CUKETOVÉ PLACKY

4 porcie

Suroviny:

1 stredne veľká cuketa

50 g rukoly 

2 vajcia

125 ml Acidka bieleho plnotučného

1 šálka polohrubej múky, môže byť aj špaldová

20 g medvedieho cesnaku

soľ

mleté čierne korenie

olej na smaženie

Na šalát:

reďkovky, pažítka

Acidko biele

soľ, mleté čierne korenie

Postup:

  1. Očistenú cukinu nahrubo nastrúhame. Osolíme a chvíľu necháme postáť, aby pustila prebytočnú šťavu a jemne vyžmýkame. Cesto nebude riedke a placky sa nebudú rozpadávať. 
  2. Pridáme nadrobno nasekanú rukolu a medvedí cesnak, dodajú plackám pikantnú chuť. K zelenine a bylinkám pridáme potom celé vajcia, Acidko, múku, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Všetko jemne premiešame – konzistencia cesta by mala byť podobná ako pri zemiakových plackách. 
  3. Malé placky smažíme na rozohriatom oleji do zlatista z oboch strán.
  4. Acidko zmiešame s nadrobno nakrájanou pažítkou, ochutíme soľou a korením. Reďkovky nakrájame na tenučké plátky, prelejeme Acidkovým nálevom a podávame k plackám.

SLIVKOVÉ GULE S MALINOVÝM COULIS

4 porcie

Suroviny:

900 g zemiakov uvarených v šupke

200 g múky polohrubej 

100 g múky hrubej

100 ml Acidka bieleho plnotučného

½ KL soli

slivky 

Na posypanie:

100 g strúhanka

30 g práškový cukor

50 g maslo

5 g jahodový prach

Malinové coulis:

250 g mrazených malín

100 g trstinového cukru

Postup:

  1. Uvarené zemiaky v šupke očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme polohrubú múku, hrubú múku, Acidko, vajce a soľ. Vypracujeme hladké cesto.
  2. Menšie čerstvé slivky umyjeme, nakrojíme, vyberieme kôstku. Z cesta kúsok odkrojíme, na pomúčenej dlani z neho vytvarujeme tenšiu placku.  Vložíme doň slivku a vytvarujeme guľku.
  3. Na panvici nasucho opražíme strúhanku s práškovým cukrom a jahodovým práškom.
  4. Maliny s trstinovým cukrom rozvaríme v hrnci. Potom ich rozmixujeme a prepasírujeme cez sitko, aby vznikla hladká omáčka – malinové coulis.
  5. Gule varíme vo vriacej, jemne osolenej vode približne 6 minút. Keď sú hotové, vyplávajú na povrch. 
  6. Slivkové gule polejeme  roztopeným maslom, posypeme opraženou strúhankou, cukrom a podávame s malinovým coulis.

SMOOTHIE S ACIDKOM A GRANÁTOVÝM JABLKOM

2 porcie

Suroviny:

30 g malín

30 g čučoriedok 

½ granátového jablka

250 ml Acidka Vanilka  

5 g badiánu

1 PL chia semienok

20 g medu

Postup:

  1. Maliny a čučoriedky dôkladne umyjeme a necháme odkvapkať.
  2. Do mixéra dáme ovocie, jadierka z granátového jablka, med, chia semienka, badián, Acidko Vanilka a mixujeme dohladka.
  3. Podávame vo vysokých pohároch, nápoj môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie.

Recepty a foto: Rajo

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *