Potrebujeme:
1 balíček lasagní,
olej,
maslo,
nastrúhaný parmezán
Bešamelová omáčka:
50 g masla,
50 g hladkej múky,
500 ml mlieka,
soľ,
čierne korenie,
Bolonská omáčka:
300 g bravčového mäsa,
50 g slaniny,
150 ml mlieka,
150 ml zeleninového vývaru,
1 cibuľu,
1 mrkvu,
1 zelerovú stonku,
50 g masla,
1 dcl červeného vína,
70 g paradajkového pretlaku,
soľ,
čierne korenie.
Postup:
Najskôr si pripravíme omáčky.
Bešamelová omáčka: Z masla a múky urobíme svetlú zápražku. Za stáleho miešania k nej pomaly prilievame horúce mlieko. Pridáme soľ a korenie a za stáleho miešania varíme približne 5 minút.
Bolonská omáčka: Mrkvu, cibuľu, zelerovú stonku a slaninu pokrájame na drobné kocky. V hrnci alebo na väčšej panvici rozohrejeme maslo, pridáme slaninu a pokrájanú zeleninu. K opraženej zelenine pridáme pomläté mäso, popražíme a zalejeme vínom. Po chvíli pridáme paradajkový pretlak, posolíme, okoreníme, premiešame a zalejeme teplým mliekom. Hrniec zakryjeme a varíme asi pol hodiny. Omáčku neustále kontrolujeme, občas premiešame a postupne prilievame zeleninový vývar, aby nebola omáčka príliš suchá.
Lasagne varíme v osolenej vode s trochou oleja. Po uvarení ich opláchneme pod tečúcou studenou vodou a jemne osušíme utierkou. Menší pekáč alebo formu na pečenie potrieme maslom a vlejeme do nej tenkú vrstvu bešamelovej omáčky. Na ňu poukladáme prvú vrstvu cestovín. Omáčky spolu zmiešame a pripravenou zmesou potrieme vrstvu cestovín. Opäť navrstvíme cestoviny a na ne omáčku. Takto pokračujeme v približne štyroch až piatich vrstvách, pokiaľ máme cestoviny. Vrchnú vrstvu tvorí omáčka, ktorú posypeme postrúhaným syrom a naukladáme naň kúsky masla. Pečieme 20 minút až pol hodiny, pokiaľ sa nevytvorí chrumkavá kôrka.
Ilustračné foto: pixabay.com