Táto bylinka pochádza z oblasti Stredomoria, no v súčasnosti sa pestuje takmer na celom svete. Levanduľa má prenikavú, sladko kvetinovú a zároveň korenistú arómu s prímesou citróna a mäty. Najvýraznejšiu arómu majú kvety, ale listy sa taktiež dajú použiť.
Taktiež si môžete levanduľu vypestovať sami doma. Vyžaduje si ľahšiu, dobre prevzdušnenú pôdu na slnečnej strane, chránenej pred vetrom, či už v záhrade alebo kvetináči. Kvety je vhodné zbierať pred úplným rozkvitnutím, keď sú éterické oleje najúčinnejšie. Listy môžete zbierať kedykoľvek počas rastu.
Vzhľadom k tomu, že levanduľa je veľmi aromatická, musí sa používať s mierou. Môžete si veľmi jednoducho vytvoriť levanduľový cukor do koláčov a iných dezertov. Stačí ak niekoľko sušených levanduľových kvetov vložíte do nádoby s cukrom a po týždni budete cítiť levanduľové tóny. Alebo môžete čerstvé levanduľové kvety pomlieť spolu s cukrom na jemný prášok. Takto sa uvoľnia z kvetov éterické oleje a cukor nadobudne sladkastú arómu.
Levanduľa sa hodí aj do pikantných jedál. Nasekané kvety môžete pridať do šalátu, ryže, môžete nimi ochutiť jahňacie stehno, pečeného králika, kura alebo bažanta. Levanduľa sa používa aj do bylinných koreninových zmesí. Napríklad v Provensálsku sa mieša s tymianom, rozmarínom a saturejkou.
Autor: Dads
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Foto: sxc.hu