Bylinky a koreninyČlánkyMagazín

Levanduľa v kuchyni

Táto bylinka pochádza z oblasti Stredomoria, no v súčasnosti sa pestuje takmer na celom svete. Levanduľa má prenikavú, sladko kvetinovú a zároveň korenistú arómu s prímesou citróna a mäty. Najvýraznejšiu arómu majú kvety, ale listy sa taktiež dajú použiť.

lavender-field-1031258_640Sadenice rôznych variant levandule môžete získať v záhradných centrách od jari do jesene. Čerstvé kvety je možné skladovať do jedného týždňa v mikroténovom vrecku v chladničke v priečinku so zeleninou. Sušená levanduľa pri vhodnom skladovaní vydrží aj rok. Ak chcete získať sušenú levanduľu, stačí ak rozvešiate kvetinovonosné vrcholky byle a vo zväzkoch vysušíte. Kvety, prípadne aj listy potom opatrne pozbierate a uskladníte vo vzduchotesnej nádobe.

Taktiež si môžete levanduľu vypestovať sami doma. Vyžaduje si ľahšiu, dobre prevzdušnenú pôdu na slnečnej strane, chránenej pred vetrom, či už v záhrade alebo kvetináči. Kvety je vhodné zbierať pred úplným rozkvitnutím, keď sú éterické oleje najúčinnejšie. Listy môžete zbierať kedykoľvek počas rastu.

Vzhľadom k tomu, že levanduľa je veľmi aromatická, musí sa používať s mierou. Môžete si veľmi jednoducho vytvoriť levanduľový cukor do koláčov a iných dezertov. Stačí ak niekoľko sušených levanduľových kvetov vložíte do nádoby s cukrom a po týždni budete cítiť levanduľové tóny. Alebo môžete čerstvé levanduľové kvety pomlieť spolu s cukrom na jemný prášok. Takto sa uvoľnia z kvetov éterické oleje a cukor nadobudne sladkastú arómu.

lavender-537851_640Levanduľa dodá neopakovateľnú chuť a arómu všetkým sladkým jedlám, či už ide o koláče, ktoré posypete podrvenou levanduľou, taktiež môžete kvety pridať priamo do cesta. Hodí sa aj do džemov alebo ozvláštni chuť čokoládovej zmrzliny. Aj čistá levanduľová zmrzlina je vynikajúcou pochúťkou.

Levanduľa sa hodí aj do pikantných jedál. Nasekané kvety môžete pridať do šalátu, ryže, môžete nimi ochutiť jahňacie stehno, pečeného králika, kura alebo bažanta. Levanduľa sa používa aj do bylinných koreninových zmesí. Napríklad v Provensálsku sa mieša s tymianom, rozmarínom a saturejkou.

Autor: Dads
Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni
Foto: sxc.hu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *