Site icon Nazjedenie.sk

Maďarský guláš krok za krokom

Máte radi guláše? Aby boli čo najlepšie, potrebujú okrem kvalitného mäsa aj dostatok času na prípravu. Pomocou tohto podrobného receptu si môžete pripraviť pravý maďarský guláš. Pokiaľ nič nepodceníte, bude naozaj dokonalý!

Potrebujeme:

600 g hovädzieho mäsa (kližka),
600 g cibule,
3 PL masti,
1 PL mletej sladkej papriky,
1 lyžička mletej pálivej papriky,
1 čerstvá paprika,
2 paradajky,
feferónka (nemusí byť),
soľ.

Postup:

Na pravý maďarský guláš sa používa kližka, prípadne hovädzí krk. Hovädzie mäso umyjeme, osušíme a nakrájame na väčšie kocky. Cibuľu nakrájame najemno. Pomer mäsa a cibule je 1:1. Nebojte sa tohto množstva. Cibuľa dodá gulášu tú pravú chuť a pomalým dusením sa rozvarí. Maďarský guláš teda nikdy nezahusťujeme múkou, túto úlohu zvládne práve cibuľa.

V hrnci rozpálime bravčovú masť, resp. olej. Pridáme cibuľu a restujeme dozlatista za stáleho miešania. Nesmie však prihorieť. Potom stiahneme plameň, pridáme obe mleté papriky a premiešame. V tejto fáze pridáme do hrnca malé množstvo teplej vody a vydusíme až na tuk. Postup opakujeme ešte 2 – 3-krát. Pokiaľ vám neprekáža rozvarená paprika a paradajky, pridáme ich nakrájané už teraz. Môžete ich však pridať až neskôr.

Do paprikovo-cibuľového základu pridáme mäso. Zatiaľ ho nesolíme, zbytočne by pustilo šťavu. Mäso opekáme 7-8 minút, aby nasiaklo chuť cibule a papriky. Stále ho však premiešavame, aby sa nič nepripálilo.

Keď sa mäso opečie, až teraz ho osolíme a podlejeme malým množstvom teplej vody. Odteraz začína pomalé dusenie pod pokrievkou na strednom plameni. Mäso však občas skontrolujte, bude ho treba podlievať častejšie, vždy však len malým množstvom teplej vody.

Keď je mäso polomäkké, pridáme do hrnca papriku a paradajky (prípadne aj feferónku), samozrejme len v prípade, že sme tak neurobili už skôr. Zmäknutie mäsa závisí od toho, ako staré bolo hovädzie, z ktorého sa guláš varí. Priemerne trvá varenie guláša 2-3 hodiny. Hotové mäso má byť síce mäkké, ale nie rozvarené a guláš nemá mať priveľa šťavy.

Maďarský guláš servírujeme s kysnutou knedľou. Niekde ho však zvyknú podávať aj s haluškami, cestovinami alebo ryžou.

Foto: autor

Exit mobile version