Mak je chutnou a hlavne zdravou potravinou. Celé stáročia je využívaný nielen v lekárstve, ale i v potravinárstve. Konzumovali ho už antickí atléti ako zdroj sily a vitality. Známy je aj ako afrodiziakum.
Semená maku majú pomerne veľa bielkovín, tukov, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Z vitamínov obsahuje najmä vitamín E, z minerálnych látok horčík, železo, fosfor, no predovšetkým vápnik, ktorého je v maku až 12-násobne viac ako v mlieku. Preto by mak nemal chýbať v jedálničku tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou. Okrem toho má aj upokojujúce účinky. Jemná maková aróma má pozitívny vplyv na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Tlmí tiež bolesť hlavy a postará sa o kľudný spánok. Rovnako priaznivý vplyv má aj na vlasy, nechty a zuby.
Ďalšie pozitívne účinky maku:
- zlepšuje pamäť,
- znižuje krvný tlak,
- je účinný ako prevencia proti rakovine prsníka,
- podporuje krvotvorbu,
- pôsobí proti anémii,
- uvoľňuje svalové kŕče.
Z maku sa vyrába aj makový olej. Je svetložltej až pomarančovožltej farby s príjemnou chuťou i arómou. Zrelé semeno neobsahuje ópium, preto sa konzumácie makového oleja netreba báť. V kuchyni má široké využitie, či už v studenej alebo teplej podobe. Makový olej môžete užívať ako prevenciu pred osteoporózou. Postačí jedna polievková lyžica dvakrát denne (ráno a večer) pár minút pred jedlom.
Makový olej je vysoko cenený aj ako masážny olej alebo aromaterapeutická zmes.
Foto: pixabay.com