Mak: Bohatý zdroj vápnika a ničiteľ stresu

Mak je chutnou a hlavne zdravou potravinou. Celé stáročia je využívaný nielen v lekárstve, ale i v potravinárstve. Konzumovali ho už antickí atléti ako zdroj sily a vitality. Známy je aj ako afrodiziakum.

poppy-860473_640Mak je produktom rastliny mak siaty. Farba kvetov môže byť červená, biela alebo fialová. Pestovateľov maku je stále menej, pretože táto jednoročná rastlina je náročná na podmienky. Navyše pre pestovanie väčšieho množstva maku potrebujete špeciálne povolenie. V mnohých krajinách je dokonca celkom zakázané, pretože z maku sa získava ópium a látka morfín. Ten sa používa napríklad pri výrobe omamných látok. Preto sa neodporúča konzumovať mak a makové produkty v príliš veľkom množstve.

Semená maku majú pomerne veľa bielkovín, tukov, vlákniny a nenasýtených mastných kyselín. Z vitamínov obsahuje najmä vitamín E, z minerálnych látok horčík, železo, fosfor, no predovšetkým vápnik, ktorého je v maku až 12-násobne viac ako v mlieku. Preto by mak nemal chýbať v jedálničku tehotných žien, ale i ľudí trpiacich osteoporózou. Okrem toho má aj upokojujúce účinky. Jemná maková aróma má pozitívny vplyv na ľudskú psychiku, upokojuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach i duševnej nerovnováhe. Tlmí tiež bolesť hlavy a postará sa o kľudný spánok. Rovnako priaznivý vplyv má aj na vlasy, nechty a zuby.

Ďalšie pozitívne účinky maku:

  • zlepšuje pamäť,
  • znižuje krvný tlak,
  • je účinný ako prevencia proti rakovine prsníka,
  • podporuje krvotvorbu,
  • pôsobí proti anémii,
  • uvoľňuje svalové kŕče.

germknodel-246082_640Mak je typickou slovanskou i slovenskou plodinou. Stal sa neodmysliteľnou súčasťou jedálneho lístka, obzvlášť na Vianoce. Pripravujú sa z neho záviny, kysnuté koláče, buchty, opekance (bobaľky) a ďalšie dobroty. Zohráva tiež dôležitú úlohu aj pri rôznych ľudových zvykoch ako symbol bohatstva a hojnosti.

Z maku sa vyrába aj makový olej. Je svetložltej až pomarančovožltej farby s príjemnou chuťou i arómou. Zrelé semeno neobsahuje ópium, preto sa konzumácie makového oleja netreba báť. V kuchyni má široké využitie, či už v studenej alebo teplej podobe. Makový olej môžete užívať ako prevenciu pred osteoporózou. Postačí jedna polievková lyžica dvakrát denne (ráno a večer) pár minút pred jedlom.

Makový olej je vysoko cenený aj ako masážny olej alebo aromaterapeutická zmes.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

One thought on “Mak: Bohatý zdroj vápnika a ničiteľ stresu

  • 24. februára 2016 at 14:59
    Permalink

    Ako je to s makom a dojcenim? Niektore mamicky odporucaju, ze po tom dieta lepsie spi.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *