Prísady:
Na cesto:
250 g mäkkého masla alebo margarínu
200 g práškového cukru
štipka soli
2 balíčky Vanilínového cukru Dr.Oetker
3 vajcia
350 g polohrubej múky
2 kávové lyžičky Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
2 polievkové lyžice strúhanky
125 ml mlieka
Na náplň:
100 g strúhaných mandlí
100 g hrozienok
1 polievková lyžica rumu
3 polievkové lyžice hrozienok
štipka škorice
Na obloženie:
8 malých jabĺk
Na náplň:
100 g strúhaných mandlí
100 g hrozienok
1 polievková lyžica rumu
3 polievkové lyžice vody
štipka škorice
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
Čas na prípravu: asi 25 minút
Príprava:
1. Na cesto vyšľaháme maslo alebo margarín s cukrom, soľou a vanilínovým cukrom do peny. Postupne pridávame vajcia, múku zmiešanú s kypriacim práškom, strúhanku a mlieko. Všetko dobre premiešame. Jednou tretinou cesta vyplníme dno vymazanej a strúhankou vysypanej tortovej formy (Ø 26 cm).
2. Na náplň zmiešame všetky suroviny v miske a dobre premiešame. Jablká ostrúhame, prekrojíme na polovicu a jadrovníky vykrojíme nožom. Vzniknuté otvory vyplníme mandľovou náplňou.
3. Jablká rozložíme na cesto vo forme. Zvyšok plnky vmiešame do zvyšného cesta. Ktoré nalejem na jablká. Povrch zarovnáme pomocou stierky. Formu vložíme do rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180°C (predhriata)
Teplovzdušná rúra: 160°C (predhriata)
Plynová rúra: stupeň 2-3 (predhriata)
Čas pečenia: asi 80 minút
4. Koláč necháme vychladnúť a pred servírovaním posypeme práškovým cukrom.