Sladká chuť, viaceré farby a tekutá konzistencia. Najstarší druh sladidla, med, sa používa už dlhé roky. Okrem toho, že dochutí skoro každý pokrm či nápoj, chráni aj pred rakovinou, hojí rany a zmierňuje migrénu.
História medu
Včelárstvo a včelie produkty, teda aj med, hrali významnú úlohu už v starom Egypte. Ľudia sa čudovali poriadku a zaujímavému životu samotných včiel, a preto prikladali medu veľa liečivých účinkov. V týchto dobách bol med neobyčajne vzácny i drahý a bol určený len privilegovaným osobám. Med bol takisto súčasťou pohrebného kultu a v staroveku ho brali ako znamenie plodnosti.
Až do konca 19. storočia bola táto sladká a lepkavá hmota jediným sladidlom v kuchyni. Radí sa medzi tú najlepšiu alternatívu bieleho cukru. Najčastejšie sa pridáva do čaju, niekedy aj do kávy. Pri tomto sladení je však potrebné dbať na teplotu čaju. Med by sa mal do nápojov pridávať až po tom, čo trochu ochladne, približne na 60 °C. V opačnom prípade sa z medu vytratia všetky hodnotné látky.
Jeho vynikajúce zloženie v podobe vápnika, železa či horčíka, dopomáha ku zdraviu a imunite. Nahrádza však aj zdraviu škodlivé energy drinky. Ak vás čaká cez deň náročná fyzická aktivita, siahnite po mede. Možností je veľa, stačí si pripraviť to, čo je vášmu jazyku najlahodnejšie. Vyskúšajte si ráno pripraviť ovsené vločky s medom a ovocím. Vášmu telu dodajú energiu, vitamíny a minerály. Vyskúšať môžete aj najtradičnejšiu formu raňajok, a to chlieb s maslom a medom.
Med sa odporúča využiť aj pri príprave marinády, napríklad pred grilovačkou. Skvelou kombináciou je medovo-horčicová marináda. Stačí ak v nej mäso pred pečením či grilovaním necháte cez noc a výsledná chuť bude vynikajúca. Podobný výsledok možno čakať aj pri pečení kačky alebo husi. Pred koncom pečenia ich stačí potrieť tekutým medom a nechať ešte chvíľu v rúre. Kačka i hus tak bude lepšia po chuťovej, ale aj vizuálnej stránke. Koža navrchu bude lesklá a chrumkavá.
Pomáha s nespavosťou i s imunitou
Ak máte problém so spaním a zakaždým sa budíte, nemusíte hneď siahať po tabletkách. Pre dobrý spánok je med ako stvorený. V prípade, že sa v noci zobudíte a neviete zaspať, dajte si jednu polievkovú lyžicu medu. Jednou z mnohých zdravotných výhod medu je aj to, že sa prejavuje ako silný budovateľ imunitného systému. Jeho antioxidačné a antibakteriálne vlastnosti môžu prispieť k zlepšeniu tráviaceho systému. Pomôže vám bojovať s chorobami a zároveň slúži aj ako preventívna ochrana. Tieto výhody medu najlepšie pocítite, ak si pred raňajkami zmiešate lyžičku medu s citrónovou šťavou a teplou vodou.
Med vyrobený bez včiel
zdroj: benefits-of-honey.com
ilustračné foto: pixabay.com