Nazjedenie.sk

Med – tekuté zlato

Ak patríte medzi ľudí, ktorí sa snažia využiť produkty z našej prírody na maximum, med pre vás určite nie je žiadnou neznámou. Je považovaný za to najdravšie, čo môžete použiť na osladenie vášho života a predovšetkým zdravia. Šikovné a pracovité včely sú hlavnými výrobcami tekutého zlata a vďaka nim už storočia poznáme med. Viete však aj niečo viac o mede? Ak nie, tak si pripravte teplý čaj, oslaďte si ho ako inak medom a vrhnite sa do čítania.

Všeobecne o mede

honey-1006972_1280

Med je viskózna sladká a lepkavá tekutina, ktorú nám vyrábajú niektoré druhy hmyzu, no nám sú známe predovšetkým žlto-čierne továrne na jeho výrobu – včely. Svojimi chlpatými telíčkami opeľujú kvety, peľ sa im nalepí na chlpy na nožičkách a tak sa to opakuje niekoľkokrát za sebou. Neskôr nazbieraný peľ zahustia, až vznikne nektár. Pre veľké spoločenstvo včiel je med veľmi energeticky výhodný. Za zmienku stojí aj to, že ak by sme dali konkrétny druh medu na rozbor, vieme presne určiť z akých kvetov je zložený.

Med je veľmi trvanlivý, teda sa skoro vôbec nekazí. Deje sa v ňom proces osmolýzy – vysoké dávky cukru ničia v mede baktérie, ktoré sú zodpovedné za kvasenie a kazenie. Prírodný med má obsah vody asi 14 18%. Ak je jej množstvo menšie ako 18%, neprežije v mede takmer nič. Preto sa tam nemnožia ani kvasinky.

Mnohí ľudia med využívajú na osladenie jedál, no vďaka chemickému zloženiu je vhodný aj na pečenie a varenie. Je zložený predovšetkým z cukru, vody a iných prídavných zložiek. Najviac je v mede obsiahnutá fruktóza, teda ovocný cukor, a to až z 38%. Ďalej obsahuje 31% glukózy, 3,1% galaktózy a 17% vody. Sú v ňom tiež zastúpené minerály, vitamíny, enzýmy, hormóny, peľ a organické farbivá, ktoré mu prepožičiavajú farbu a odlesky. Jeden liter medu váži 1,4 kilogramu.

Druhy medu: rozpoznávame niekoľko druhov medu a to najmä podľa prostredia v akom bol zbieraný a tiež podľa zloženia.

Med na Slovensku

Lesné včelárenie, teda brtníctvo, má bohatú tradíciu a datuje sa už od 5. storočia po Kristovi. Toto umenie chovania lesných včiel je hlavnou dominantou Slovanov a našich predkov. Všeobecne je slovenský med považovaný za najlepší med na svete a získal už niekoľko ocenení na medzinárodných súťažiach. Možno je to aj tým, že mu venujeme niekoľko storočnú pozornosť a úctu.

Skladujte med správne!

  1. Skladovať by sa mal v uzatvorených nádobách.
  2. Vyhovuje mu teplota medzi 4 14 °C, no ani teplota medzi 0 4 °C mu neuškodí, pretože med nemení konzistenciu na cukrovú a teda ani zloženie prospešných látok
  3. Zabráňte tomu, aby sa med stretol s vlhkosťou, teplom, priamym slnečným žiarením, prachom a pachmi.

Doprajte si apiterapiu

Medicínsky pojem apiterapia znamená využívanie medu na liečebné účely. Med je podľa zápisov ešte spred 2 000 r. pred Kristom účinným liekom na hojenie rán. Inak tomu nie je ani v 21. storočí. Má veľa vitamínov, minerálov, antioxidačné a revitalizujúce účinky na kožu. Je prirodzene sterilný, takže si hravo poradí s infekciami a zápalmi. Môžete si ho taktiež aplikovať v podobe medovej masky a spolu s cukrom je výborným pílingom.

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version