Nazjedenie.sk

Medvedí cesnak chutí najlepšie čerstvý

Rozvonia celú vašu kuchyňu a navyše sa postará o váš žalúdok, krvný tlak aj prísun vitamínu C. Nenájdete ho v lesoch a nikdy nerastie sám. Bylinkári ho zbierajú celý apríl a záhradkári naň nedajú dopustiť. Reč je o cesnaku medveďom.

Cesnak medvedí sa objavuje vo vlhkých listnatých lesoch počas celého apríla. V máji listy zhorknú, cesnak zakvitne bielymi kvietkami a potom sa ukladá na na dlhý spánok pod zem. Práve vďaka krátkosti jeho zberu je táto rastlina výnimočná a predáva sa aj na miestnych trhoch. Hoci kopijovité zelené listy sa podobajú jedovatým konvalinkám, cesnak medvedí spoznáte veľmi jednoducho – podľa jeho typickej vône. Je síce jemnejšia, než aróma bežného kuchynského cesnaku, no dostatočne výrazná, aby ste si ju s ničím nepomýlili.

Zdroj: http://pixabay.com/sk/chlieb-piknik-jes%C5%A5-jedlo-b%C3%A4rlauch-706767/
Zdroj: pixabay.com

Výhodou cesnaku medvedieho je, že nezaťažuje žalúdok tak, ako bežný cesnak. Práve naopak, podporuje trávenie a lieči hnačky. Obsahuje tiež množstvo enzýmov a vitamínu C, znižuje krvný tlak a cholesterol a pôsobí proti nespavosti. Môžu ho konzumovať aj deti a po zime sa im vďaka nemu dostane do tela dostatočné množstvo ochranných látok, nakoľko medvedí cesnak posilňuje imunitu a má antibakteriálne účinky. Pri zle sa hojacich ranách ho babky bylinkárky používali ako tinktúru (nadrobno posekaný medvedí cesnak zmiešali s 40% liehom a nechali 14 dní luhovať).

Čerstvé lístky sa používajú ako dochucovadlo alebo ako bežná listová zelenina do šalátov. Najjednoduchšie však je natrieť si pečivo maslom a posypať ho medvedím cesnakom pokrájaným nadrobno. Rovnako dobrý je aj vo forme nátierky s tvarohom či bryndzou. Svoje pozitívne účinky si zachová aj po zmrazení, sušený ich stráca a čerstvý chutí najlepšie.

A prečo je tento cesnak práve medvedí? Príbehy hovoria, že medvede túto rastlinu vyhľadávali po zimnom spánku, aby si vďaka nej prečistili organizmus. V iných legendách tomuto cesnaku pripisovali blahodárne účinky, ktoré človeku dodajú medvediu silu. Tak či onak, chutné zelené listy si nájdu svoje miesto v každej kuchyni. Stačí sa iba naučiť, ako ich správne používať.

Náš recept

Zdroj: pixabay.com

Zapečené cestoviny s medvedím cesnakom

Suroviny:400 g cestoviny

4 vajcia
200 ml kyslá smotana
medvedí cesnak
strúhaný syr
olej
soľ
čierne korenie

Postup:

Cestoviny ľubovoľné tvaru vložíme do slanej vody a necháme variť. Pripravíme si zálievku z vajíčok a kyslej smotany, ktorú dochutíme soľou a korením. Medvedí cesnak umyjeme a nakrájame na drobno. Hotové cestoviny vysypeme do zapekacej misy, posypeme medvedím cesnakom, strúhaným syrom a zalejeme. Pečiem, kým nie smotana hustá. Podávame ozdobené kúskami listov cesnaku medvedieho nakrajanými na pásiky. Dobrú chuť 🙂

Exit mobile version