Nazjedenie.sk

Mikrovlnné rúry a ich škodlivosť

V dnešnej uponáhľanej dobe, kedy častokrát nestihneme dodržiavať pitný režim či pravidelnosť chodov, nám mikrovlnné rúry veľmi zľahčujú život a prípravu jedál. Ich výhoda je v tom, že kedykoľvek dostaneme chuť na teplú polievku alebo cestoviny z predošlého dňa, hodíme si  ich na tanieri do mikrovlnky, počkáme dve-tri minúty a teplý obed ako práve uvarený je na svete. Teda na stole. Existuje však niekoľko výskumov a dohadov, že je lepšie ich nechať bokom a obed si zohriať tradične – v hrnci a na plynovom sporáku. Zaberie to síce viac času a možno po pol roku budete musieť pripálené hrnce vymeniť za nové, ale znížite tým vraj výskyt rakoviny a dopad nebezpečného žiarenia z mikrovlnnej rúry na vaše telo a na vašu kuchyňu. Je to pravda? Mali by sme radšej mikrovlnku skladovať v krabici v našej pivnici?

 Na akom princípe fungujú?kitchen-670247_1280

 Na úvod trochu odbornosti. Mikrovlnná rúra, zdomácne mikrovlnka, je zariadenie primárne určené na ohrev jedál pomocou tzv. mikrovĺn. Od týchto miniatúrnych vĺn dostala aj svoje pomenovanie. Ohrev daného pokrmu je možný iba v prípade, ak obsahuje aj malé množstvo vody. Samotná fáza ohrievania funguje na princípe rozkmitania molekúl vody vplyvom už zmieneného mikrovlnného žiarenia. Pôvodne ale tieto zariadenia neboli určené na ohrev jedál. Zdroj žiarenia vo vnútri mikrovlniek bol určený ako radar. Jeho vedľajším účinkom však bolo ohrievanie vecí a predmetov, ktoré obsahovali vodu, a niekto múdry sa rozhodol využiť to a vďaka nemu nám dnes v kuchyniam tróni táto veľká škatuľa. V minulosti vážila mikrovlnka aj dobrých 300 kilogramov. Mikrovlnné žiarenie ako zdroj tepla si dal neskôr po úspechu tejto škatule patentovať pán menom Percy Spencer a to v roku 1946.

Sú naozaj škodlivé? 

 Mnohí vedátori a konšpirátori sa nevedia na tejto otázke zhodnúť a internetom kolujú rôzne teórie a polopravdy. Tak ako to vlastne je?

Pri množstve výskumov a nezhodujúcich sa názorov odborníkov i laikov na škodlivosť týchto zariadení sa tak nedá so 100 percentnou pravdepodobnosťou povedať, čo je škodlivé a čo nie je. Riaďte sa preto vlastným úsudkom a presvedčením, pretože všetkého veľa škodí. Striedajte preto ohrievanie jedál v mikrovlnke s ohrevom na sporáku a skôr, ako na spôsob tepelnej úpravy si dávajte pozor na to, čo to vlastne ohrievate.

 

 

Ilustračné foto: visualhunt.com

Exit mobile version