Nazjedenie.sk

Minerálne vody: Piť, či nepiť ?

Pijeme ju všetci. V neobmedzenom množstve. Kedykoľvek a kdekoľvek. Voda je základnou zložkou nášho tela, pretože nás tvorí až zo sedemdesiatich percent. Pitný režim by sme mali dodržiavať a to najmä pre správnu činnosť našich životne dôležitých orgánov, zdravý metabolizmus, dýchanie, trávenie. Je to tekutý zázrak a dar, ktorý si máme vážiť. Najmä preto, že nie každý jej má dostatok. Špecifickým doplnkom nášho pitného režimu sú minerálne vody, obohatené o minerály a stopové prvky. Sú zdravšie ako klasická voda alebo je dobré ich piť len v obmedzenom množstve? Ktoré druhy sú najlepšie a prečo? Na tieto otázky vám radi odpovieme. 

Dúšok o ich zložení

sparkling-590687_1280Za oficiálnu a pravú minerálnu vodu považujeme vodu, ktorá v sebe obsahuje aspoň 1 gram rozpustených minerálnych látok alebo oxidu uhličitého na 1 liter vody.

 Minerálna voda je podzemná voda bez závad, ktorá vyviera na zemský povrch, či už z prirodzených alebo umelých výstupných ciest. Jej zdroj musí byť prísne sledovaný a to po dobu 3 rokov, aby sa predišlo prípadnej zmene zloženia či výživovej hodnoty. Obsahuje minerály alebo iné zložky, ktoré dotvárajú jej chuť a zvyšujú jej liečebné účinky. Podľa slovenských zákonov musí mať tri atribúty: byť mikrobiologicky bezchybná, získaná z presného zdroja, ktorý je zapísaný v registri a mať pôvod v podzemnej vrstve.

Ak tieto požiadavky spĺňa, môžeme ju oficiálne nazvať minerálna voda alebo aj minerálka. Takto ju otituluje aj Ministerstvo zdravotníctva SR v spolupráci so Štátnou kúpeľnou komisiou a oni určia aj rozsah oblasti, kde voda vyviera a vydajú povolenia na jej využívanie, resp. pitie.

Naša malebná krajina v sebe ukrýva okrem krásnej prírody a hôr aj mnohé náleziská minerálnych vôd a liečivé pramene, ktoré si môžete do sýtosti užiť v niektorom z našich známych kúpeľných miest.

Rozdelenie vôd

 Podľa obsahu rozpustených minerálnych látok

  1. Destilované – neobsahujú žiadne rozpustené minerálne látky
  2. Mäkké – obsahujú len veľmi málo minerálnych látok
  3. Tvrdé – voda, ktorá je bohato nasýtená minerálnymi látkami

Podľa typu minerálnych vôd

  1. Liečivé minerálne vody – majú dokázané liečivé účinky
  2. Prírodné minerálne vody – vyvierajú v umelom zdroji alebo v prírodnom prameni
  3. Prírodné stolové minerálne vody – najviac známy druh, pretože sa nachádza v každej domácnosti a slúži na každodenné osvieženie a pitie, aj pre diabetikov

Naše najznámejšie minerálne vody

Rajec – minerálka vhodná na každodennú konzumáciu

Lucka – minerálka vhodná aj pre kojencov

Mitická – prírodná minerálna voda so stredným obsahom minerálnych látok

Fatra – je zásaditá a jej výskyt v Európe je zriedkavý

Korytnica – prírodná liečivá minerálna voda

Šaratica – silne mineralizovaná minerálna voda hypotonického zloženia

Pozor!

Všetkého veľa škodí a tak, ako aj pri čajoch, aj pri minerálkach je dôležitá striedmosť a striedanie druhov. Príliš alkalické vody môžu zhoršiť stavy pri zápaloch močových ciest či pri ochoreniach žlčníka. Minerálne vody s veľkým obsahom sodíka zhoršujú choroby srdca a ciev. Minerálne vody sú výborným spestrením pitného režimu, no treba sledovať hlavne zloženie a po mesiaci používania jedného druhu prejdite radšej na iný. Vaše telo sa vám poďakuje.

 

Ilustračné foto: pixabay.com

Exit mobile version