Nazjedenie.sk

Nebojte sa konopy!

Keď sa povie konope, každý z nás si ihneď predstaví návykovú drogu. Máme preto pred týmto názvom rešpekt a hlavne predsudky, ktoré nám často bránia vidieť širšie súvislosti. Nepomáhajú ani mienkotvorné médiá – možno práve kvôli nim má táto rastlinka vo svete oveľa viac odporcov ako fanúšikov. Je však vedecky dokázané, že konopa siata má veľmi dobré účinky na zdravie a pritom sa na nej nemusíte stať hneď závislými. Viete, čím je vzácna?

 Charakteristikaseedling-1062908_1280

 Konopa siata alebo inak aj konope je rastlinka pochádzajúca z čeľade konopovité. Dosahuje dĺžku až 4 metre a je rozšírená takmer po celom svete. Vyskytuje sa v celej Európe, v Ázii aj v Amerike. Jej plody, semená, sú jednofarebné, niekedy sivobiele až svetlohnedé. Dlhá stonka je pevná a pružná a preto sa z nej tká vlákno výborne využiteľné v textilnom či námorníckom priemysle, najmä pri výrobne námorných lán.

Poddruhy konope sú:

Na Slovensku je povolené pestovať iba odrody konopy siatej, ktoré obsahujú menej ako 0,2% psychoaktívnej látky zvanej THC. Týmto povolením je zabezpečené, že sa v potravinách ani vo farmaceutikách z nej vyrobených nebudú nachádzať zlé a nebezpečné psychotropné látky.

Jedinečné semená

Listy konopy sú silne alkalické a obsahujú veľké množstvá chlorofylu. Ak chcete svoje telo obohatiť o toto farbivo a zlepšiť si tak prísun alkalických minerálov a vitamínov, urobte si z listov konopy smoothie.

Semená sú naopak zásobárňou omega 3 a 6 mastných kyselín a zdravých tukov. Taktiež sú plné lecitínu a vitamínov ako A, B, B1, B2, B3, C, E.. Z minerálov obsahujú fosfor, vápnik, horčík, zinok, jód a železo. Keďže neobsahujú takmer žiaden lepok, sú výbornou potravinou pre ľudí, ktorí trpia celiakiou.

Ak neobľubujete mäso, netrápte sa. Snažte sa ho však nahradiť aspoň rastlinnou cestou. Semienka konopy sú v tomto prípade výbornou voľbou, pretože sa hravo vyrovnajú mäsu a to najmä obsahom a zložením bielkovín. Majú vyšší obsah živín ako sója a obsahujú aj skoro všetky esenciálne aminokyseliny.

Ich významnou súčasťou je aj látka zvaná kanabidiol, ktorá dokáže blokovať vyššie zmienené psychoaktívne látky obsiahnuté v konope siatej. Pôsobí pozitívne na našu nervovú sústavu a účinkuje aj proti kŕčom či mikróbom.

Čo sa týka vlákniny, potešia sa najmä vaše črevá a trávenie – semená dokonale blokujú proces tvorby mikróbu, ktorý je zodpovedný za vznik salmonely. Majú tiež silné antioxidačné účinky, silnejšie ako vitamín C!

Čo ešte konopné semená dokážu?

Zázrak menom konopný olej

Podobne ako semienka, aj konopný olej obsahuje dokonalú rovnováhu medzi omega 3 a omega 6 mastnými kyselinami. Obsahuje ich až 80% a tieto kyseliny sú veľmi dôležité pre stavbu našich svalov a pri prevencii vzniku Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby.

Najlepšie je tento olej konzumovať lisovaný za studena, 1-2 polievkové lyžice nalačno. Skladujte ho v tme a v suchom prostredí.

Zdá sa vám, že konopný olej má málo plusov? Tu sú ďalšie!

  1. reguluje cholesterol
  2. pôsobí protizápalovo, najmä pri vredovej chorobe žalúdka
  3. zmierňuje príznaky menopauzy
  4. má pozitívny vplyv na novú stavbu a obnovu pečeňových buniek (pečeňové bunky sú jediné bunky v tele, ktoré sa vedia obnoviť a zregenerovať)
  5. je zdrojom chlorofylu

 

 

 

Ilustračné foto:pixabay.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version