Nazjedenie.sk

Nori: najznámejšia morská riasa vo vašej kuchyni

Zdravie k nám prichádza odvšadiaľ. Najviac ho však môžeme nájsť v potravinách, obzvlášť v tých, ktoré pochádzajú z mora. Pri najbližšej príprave obeda preto rozhodne použite morské riasy. Kde ich možno nájsť a ako ich kombinovať s jedlom?15943106_1360070427370929_1451489110_o

Pulty v obchodoch dnes ponúkajú široký výber potravín – z rôznych kontinentov, všelijakých tvarov, chutí, s rôznym spôsobom pestovania aj pôvodom. Vedeli ste, že v sortimente môžete nájsť aj morské riasy?

Morské riasy sú pomaly rastúcou rastlinou, alebo lepšie povedané zeleninou, na morskom dne. Medzi ich základné vlastnosti patrí ohybnosť a pružnosť. Tieto vlastnosti si nemusia nechať len pre seba, ak im umožníte prístup aj do vášho žalúdka.

Výskyt nori rias

Nori riasy patria medzi najznámejší druh, ktorý sa zbiera ručne. Vyskytujú sa v dobre chránených morských zálivoch a sú ochránené pred akýmkoľvek poškodením. Tieto miesta sú často územím, kde vtekajú malé riečky alebo iné podzemné vody a preto je slanosť miestnej morskej vody miernejšia. Riasy sú vďaka tomu jemnejšie.

Nori nájdete v potravinách so zdravou výživou v rôznych formách. Môžu byť balené vo forme listov, v jednom balíku po desať kusov. Takýto druh pochádza výlučne z oblasti Japonska. Pozháňať sa však dajú aj pomleté a celkom vysušené. Nori vločky na prvý pohľad veľmi pripomínajú vysušenú a najemno pokrájanú petržlenovú vňať. Kvalitnú nori riasu rozlíšite podľa krehkosti, lesklej farby a hladkej štruktúry, cez ktorú by malo presvitať svetlo.

Nori a naše zdravie

Nori vločky nie sú len najznámejším druhom rias, ale spomedzi morských rias aj najväčším zdrojom bielkovín. Obsahujú veľa vitamínu C, B a vitamín A, ktorý nájdete aj v mrkve. Podporujú pomalé rozpúšťanie tuku v organizme, a preto sú vhodným doplnkom stravy pre ľudí s vysokou hladinou cholesterolu. Zlepšujú taktiež chuť do jedla. Pozitívne účinky majú aj v boji proti choroboplodným zárodkom v tele a zvyšujú aj činnosť štítnej žľazy.

Zelené riasy v kuchyni

Pre najjednoduchšie využitie sú ideálne zelené nori vločky, teda pomleté. Tie sú vhodné k okamžitej spotrebe. Nemusíte ich nijako tepelne upravovať. Stačí, ak ich ako korenie pridáte do vašich obľúbených jedál, či už ide o niečo mäsité alebo bezmäsité. Najlepšie je ich prisypať na konci varenia, aby neprišli o svoje vzácne účinky. Konzumovať ich môžete aj čisté, bez akéhokoľvek jedla. Vhodné sú aj na dekoráciu do polievok, na ryžu alebo uvarené zemiaky.
V Ázii zvykne byť nori servírovaná najmä k jedlám, ktoré sa pripravujú na oleji. Riasa sa pred použitím praží, pričom jej farba sa postupne mení na sýto zelenú. Určite poznáte aj známe sushi, ktorého základom je práve list sušenej morskej riasy. V obchode je možné zakúpiť si aj vopred opraženú „sushi-nori“, ktorá vytvorí dokonalý základ na vaše vlastné sushi. Do týchto listových plátov môžete okrem ryby pridať aj tofu syr alebo zmes rozličnej zeleniny. Ak chcete, aby malo jedlo s použitím tejto riasy delikátnu vôňu, uchovajte ju pred použitím v suchej nádobe a chráňte pred vlhkosťou.

Ilustračné foto: pixabay.com, autor

Exit mobile version