Popraskané sušienky alebo crinkles sa dajú pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Tie klasické, čokoládové sú vynikajúce ku káve alebo k čaju, ak si chcete poobede trošku poleňošiť. My sme si dnes pre vás pripravili recept na popraskané sušienky, ktoré sú obohatené o citrónovú kôru a šťavu. Pripravte si ruky a trpezlivosť na obaľovanie sušienok v cukre a poďme na to!
Na popraskané sušienky s citrónom budeme potrebovať:
- 240 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru
- ½ balíčka kypriaceho prášku
- 1 Čl vanilkového cukru
- 1 vajíčko
- 70 g masla
- 1 citrón
Na obaľovanie
- kryštálový cukor
- práškový cukor
Ako na to:
Najprv si zmiešame zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Do maslovej zmesi postupne začneme pridávať zvyšné suroviny a teda, vajíčko, preosiatu múku s kypriacim práškom, kôru z jedného citróna a šťavu. Pomocou ručného mixéra alebo rukou vypracujeme hutné cesto. Ak by sa cesto veľmi lepilo, necháme cesto na chvíľu odstáť v chladničke.
Zo stuhnutého cesta začneme odtŕhať kúsky, ktoré vytvarujeme do guľôčky približne vo veľkosti vlašského orieška. Najprv guľôčky obalíme v kryštálovom cukre a potom v práškovom cukre. Takto obalené popraskané crinkles poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky neukladáme tesne k sebe, pretože počas pečenia ešte pekne narastú do výšky, aj do šírky. Poukladané guľôčky dáme piecť do vyhriatej rúry pri 170°C a pečieme približne 10 minút. Vrch sušienok by mal byť pekne popraskaný a vnútro vláčne. Vtedy sú popraskané sušienky správne upečené. Dobrú chuť.
Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám popraskané sušienky podľa nášho receptu chutili. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.