Obľúbené popraskané sušienky s citrónom

Popraskané sušienky alebo crinkles sa dajú pripraviť na niekoľko rôznych spôsobov. Tie klasické, čokoládové sú vynikajúce ku káve alebo k čaju, ak si chcete poobede trošku poleňošiť. My sme si dnes pre vás pripravili recept na popraskané sušienky, ktoré sú obohatené o citrónovú kôru a šťavu. Pripravte si ruky a trpezlivosť na obaľovanie sušienok v cukre a poďme na to!

Na popraskané sušienky s citrónom budeme potrebovať: 

  • 240 g hladkej múky
  • 50 g kryštálového cukru 
  • ½ balíčka kypriaceho prášku
  • 1 Čl vanilkového cukru 
  • 1 vajíčko 
  • 70 g masla 
  • 1 citrón 

Na obaľovanie 

  • kryštálový cukor 
  • práškový cukor 

Ako na to: 

Najprv si zmiešame zmäknuté maslo s kryštálovým a vanilkovým cukrom. Do maslovej zmesi postupne začneme pridávať zvyšné suroviny a teda, vajíčko, preosiatu múku s kypriacim práškom, kôru z jedného citróna a šťavu. Pomocou ručného mixéra alebo rukou vypracujeme hutné cesto. Ak by sa cesto veľmi lepilo, necháme cesto na chvíľu odstáť v chladničke. 

Zo stuhnutého cesta začneme odtŕhať kúsky, ktoré vytvarujeme do guľôčky približne vo veľkosti vlašského orieška. Najprv guľôčky obalíme v kryštálovom cukre a potom v práškovom cukre. Takto obalené popraskané crinkles poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Guľôčky neukladáme tesne k sebe, pretože počas pečenia ešte pekne narastú do výšky, aj do šírky. Poukladané guľôčky dáme piecť do vyhriatej rúry pri 170°C a pečieme približne 10 minút. Vrch sušienok by mal byť pekne popraskaný a vnútro vláčne. Vtedy sú popraskané sušienky správne upečené. Dobrú chuť.

popraskané sušienky

Páčil sa vám tento recept? Podporte ho zdieľaním na Facebooku 😉 Do komentára nám napíšte, ako vám popraskané sušienky podľa nášho receptu chutili. Ďalšie zaujímavé recepty nájdete na našom webe nazjedenie.sk v sekcii recepty.

Print Friendly, PDF & Email

Prečítajte si aj:

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *