Potrebujeme:
4 PL oleja,
4-5 PL hladkej múky,
500-600 ml vývaru alebo bujónu,
4 PL paradajkového pretlaku,
5-6 paradajok,
1 bobkový list,
3 kúsky nového korenia,
štipku mletej škorice,
3 PL cukru,
soľ,
majoránku alebo bazalku (nemusí byť).
Postup:
V hrnci rozohrejeme olej, pridáme múku a urobíme svetlú zápražku. Zalejeme ju vývarom (množstvo podľa toho, akú hustú chceme omáčku), pridáme pretlak, prepasírované paradajky, bobkový list, škoricu a korenie. Omáčku miešame, necháme prevrieť a pridáme cukor podľa chuti a štipku soli. Kto chce, môžu ju dochutiť majoránkou alebo bazalkou. Omáčka je skvelá k mäsu a knedli, k plnenej kapuste alebo k drobným chuťovkám.
Ilustračná foto. pixabay.com