Zelená aromatická rastlinka, pripomínajúca listy púpavy či dokonca burinu, je u nás čoraz viac obľúbená. Keď zistíte, aká je zdravá, zaobstaráte si ju aj vy.
Rukola pochádza z južnej Európy. Najviac rozšírená a používaná je v krajinách gurmánov, ako je Grécko, Taliansko a Francúzsko. Má zaujímavú horkasto-štipľavú chuť a je veľmi nenáročná na pestovanie. Môžete ju teda mať vo svojej záhrade alebo v črepníku na balkóne.
Táto listová zelenina v sebe obsahuje veľa účinných látok. Vďaka nízkemu obsahu kalórií je vhodná do diétnych jedál. Je prospešná pre ľudské zdravie vďaka podielu vitamínov (A, B, C, E a K), minerálov, obsahu bielkovín a vlákniny. Obsahuje taktiež veľké množstvo betakaroténu. Rukola disponuje látkami so schopnosťou chrániť organizmus pred niektorými druhmi rakoviny. Vysoký obsah kyseliny listovej je prospešný pre tehotné ženy a ešte nenarodené detičky. Okrem toho čistí krv a pečeň, pomáha pri zažívacích problémoch, pôsobí preventívne voči kardiovaskulárnym ochoreniam, podporuje imunitu a dodáva energiu. Podporuje tiež chuť k jedlu.
Rukola sa najviac hodí do zeleninových šalátov, no pridáva sa aj do rôznych iných jedál. Do cestovín, polievok, nátierok, k mäsu, na pizzu, či do sendvičov. Najčastejšie býva na tanieroch surová, no dá sa tiež variť alebo restovať.
Foto: pixabay.com