Šafrán pozostáva zo sušených blizien šafránu siateho. Pôvodne sa vyskytoval v oblasti Stredozemného mora a v západnej Ázii. Hlavným producentom tohto korenia je Španielsko. Šafrán siaty sa považuje za najdrahšie korenie na svete.
Vôňa tohto korenia je veľmi výrazná, pripomína kombináciu pyžma, medu a kvetov. Chuť je ostrá, teplo zemitá a trochu horkastá. Aróma však závisí aj od oblasti pôvodu.
Šafrán bol dlho preslávený ako farbivo na látky alebo na zafarbenie jedál. Na farbenie jedál sa používa iba výluh z tohto korenia. Ak sa výluh pridá do jedla na začiatku varenia, výraznejšie prispeje k jeho zafarbeniu, a ak sa pridá na konci varenia, prejavia sa aromatické vlastnosti šafránu. Keď sa pridá do jedla v neprimerane veľkom množstve, jedlo získa nepríjemnú chuť pripomínajúcu liečivé kvapky. Ak je riziko, že výluh by mohol veľmi zriediť konzistenciu jedla, môže sa pridať trochu pomletého korenia.
Šafrán dodáva noblesnosť duseným mušliam, zemiakom alebo pečenej rybe. Túto výraznú koreninu môžete pridať aj do ryže. Za zmienku stojí aj šafránová zmrzlina.
Kupujú sa väčšinou sušené blizny, pretože mletý šafrán veľmi skoro stráca svoju výraznú vôňu. Ak sa sušené blizny uskladnia vo vzduchotesnej nádobe, zachovajú si svoje aromatické vlastnosti aj 3 roky. Šafrán kupujte len v overených, kvalitných predajniach. Namiesto šafránu si môžete domov odniesť korunné lupienky kurkumy, nechtíka alebo požltu. Ani jeden z nich nemá špecifickú prenikavú vôňu šafránu, preto je ideálne, ak koreninu pred kúpou ovoniate.
Autor: Dads Zdroj: J. Norman: Bylinky a koreniny v kuchyni Ilustračné foto: sxc.hu