Určite viete čo má človek na mysli ak povie, že sa tlačil ako sardinka v konzerve. Jednoducho to znamená, že bol vo veľkom dave a nemal sa takmer kam pohnúť. Je to skutočne tak aj medzi jedlými sardinkami v moriach?
Sardinky patria medzi morské pochúťky, avšak na rozdiel od takých chobotníc, krabov či kreviet sú obľúbené takmer
Doplnia potrebné minerály a vitamíny
Začleniť ich pokojne môžeme aj medzi jedny z najmenších rýb, avšak s veľkým účinkom. Ich prezývkou je „zdraviu prospešné“, ktorú si zaslúžili celkom oprávnene. V ich mäse sa nachádza vysoký obsah omega3 mastných kyselín, ktoré sú, ako je dobre známe, podstatné a potrebné pre ľudský organizmus. Eliminujú zápalové procesy a podporujú funkcie mozgu. Ak by vám chýbali minerály alebo vitamíny, určite sa obráťte na sardinky. Tie vám ponúknu selén, vápnik alebo vitamín B a D.
Konzervované sardinky obsahujú oveľa nižšie hladiny škodlivých látok ako je ortuť, než veľké ryby. Avšak, obsahujú značné množstvo sodíka, a preto by sa mali konzumovať striedmo, inak môžu viesť k vysokému krvnému tlaku. Takže aj pri sardinkách platí, že všetkého veľa škodí.
Nájdite tú správnu konzervu
Momentálne by ste mohli mať problém so sardinkami v konzervách. Nie všetky konzervy totižto obsahujú čistý druh sardiniek, a preto by ste si mali pozornejšie čítať zloženie na etikete. Ak si chcete vychutnať pravé sardinky, mali by ste hľadať označenie „konzervované sardinky“ alebo latinský názov Sardinia pilchardus. Výhodou sardiniek v konzerve je to, že ich takýmto spôsobom môžeme skladovať dlhšiu dobu. Takto budete mať zdravú a chutnú potravinu stále po ruke.
Príprava v kuchyni
Najlepšie je samozrejme vychutnať si sardinky úplne čerstvé. Poradíme vám čo sa najviac hodí k týmto malým rybám a akým spôsobom ich upraviť. V miske si zmiešajte olivový olej s pretlačeným cesnakom, tymianom, rozmarínom, citrónovou šťavou a nechajte odstáť. Do pripravenej marinády vložte očistené sardinky a počkajte ešte ďalších 30 minút, aby ryby nasiakli olej aj cesnakovú arómu. Keď ich vyberiete z marinády, nechajte sardinky odkvapkať . Osoľte, okoreňte a rovnomerne ich ugrilujte na vopred rozpálenom rošte. Ako príloha k týmto rybkám sa hodí bageta s bylinkovým maslom alebo zemiaky v šupke.
Ilustračné foto: pixabay.com