Sardinky: malé s veľkým účinkom

Určite viete čo má človek na mysli ak povie, že sa tlačil ako sardinka v konzerve. Jednoducho to znamená, že bol vo veľkom dave a nemal sa takmer kam pohnúť. Je to skutočne tak aj medzi jedlými sardinkami v moriach?

Sardinky patria medzi morské pochúťky, avšak na rozdiel od takých chobotníc, krabov či kreviet sú obľúbené takmersardines-406581_1920 u každého. Tieto maličké rybky plávajú v obrovských húfoch po oceánoch a moriach našej planéty. Sú veľmi citlivé na teplotu vody, a preto sa najradšej vyskytujú v desať až dvadsaťstupňových vodách. Znamená to najmä Stredozemné more alebo severný Atlantik. Práve na týchto miestach sú sardinky dôležitým elementom pre tamojšiu populáciu a rovnako významné pre súčasť európskeho rybolovu. Podľa najnovších správ by sme sardinky mohli zaradiť medzi súčasných priekopníkov v európskej gastronómii. Po dlhých rokov sa opäť dostali na popredné miesta v menu Francúzov, Španielov, Talianov či Grékov.

Doplnia potrebné minerály a vitamíny

Začleniť ich pokojne môžeme aj medzi jedny z najmenších rýb, avšak s veľkým účinkom. Ich prezývkou je „zdraviu prospešné“, ktorú si zaslúžili celkom oprávnene. V ich mäse sa nachádza vysoký obsah omega3 mastných kyselín, ktoré sú, ako je dobre známe, podstatné a potrebné pre ľudský organizmus. Eliminujú zápalové procesy a podporujú funkcie mozgu. Ak by vám chýbali minerály alebo vitamíny, určite sa obráťte na sardinky. Tie vám ponúknu selén, vápnik alebo vitamín B a D.

Konzervované sardinky obsahujú oveľa nižšie hladiny škodlivých látok ako je ortuť, než veľké ryby. Avšak, obsahujú značné množstvo sodíka, a preto by sa mali konzumovať striedmo, inak môžu viesť k vysokému krvnému tlaku. Takže aj pri sardinkách platí, že všetkého veľa škodí.

Nájdite tú správnu konzervu

Momentálne by ste mohli mať problém so sardinkami v konzervách. Nie všetky konzervy totižto obsahujú čistý druh sardiniek, a preto by ste si mali pozornejšie čítať zloženie na etikete. Ak si chcete vychutnať pravé sardinky, mali by ste hľadať označenie „konzervované sardinky“ alebo latinský názov Sardinia pilchardus. Výhodou sardiniek v konzerve je to, že ich takýmto spôsobom môžeme skladovať dlhšiu dobu. Takto budete mať zdravú a chutnú potravinu stále po ruke.

sardines-825606_1280Hovorí sa, že kvalitné sardinky môžu zrieť rovnako ako víno aj niekoľko rokov. V konzerve sa nepokazia vďaka naloženiu v kvalitnom oleji a uzatvorením vo vzduchotesnom priestore. Vďaka tomuto všetkému naberajú aj na lepšej chuti a zjemňujú sa. Ak by ste chceli sardinky držať v komore aj niekoľko rokov, tak sa odporúča otočiť konzervu každý pol rok. Znie to možno zvláštne, avšak týmto spôsobom sa zaistí ideálny a rovnomerný olejový kúpeľ.

Príprava v kuchyni

Najlepšie je samozrejme vychutnať si sardinky úplne čerstvé. Poradíme vám čo sa najviac hodí k týmto malým rybám a akým spôsobom ich upraviť. V miske si zmiešajte olivový olej s pretlačeným cesnakom, tymianom, rozmarínom, citrónovou šťavou a nechajte odstáť. Do pripravenej marinády vložte očistené sardinky a počkajte ešte ďalších 30 minút, aby ryby nasiakli olej aj cesnakovú arómu. Keď ich vyberiete z marinády, nechajte sardinky odkvapkať . Osoľte, okoreňte a rovnomerne ich ugrilujte na vopred rozpálenom rošte. Ako príloha k týmto rybkám sa hodí bageta s bylinkovým maslom alebo zemiaky v šupke.

Ilustračné foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.


Notice: Undefined index: viewedExitPopupWP in /nfsmnt/hosting2_2/0/a/0a5631b0-b8b4-4b8d-a46c-6f68b74962f2/nazjedenie.sk/web/wp-content/plugins/exit-popup/exit-popup.php on line 157