Na 4 porcie potrebujeme:
1 citrón
6 pl olivového oleja
2 pl múky
250 ml mlieka
250 ml zeleninového vývaru
125 ml smotany na šľahanie
400 g širokých rezancov
2 žĺtky
Na dochutenie: soľ, čierne korenie, 4-6 lístkov šalvie
Postup:
Citrón umyjeme a kôru okrájame pomocou škrabky alebo noža na tenké prúžky. Šťavu z citróna vytlačíme do mištičky.
Na oleji speníme múku, pridáme do nej mlieko, zeleninový vývar, šalviu, 4 lyžice citrónovej šťavy a približne polovicu citrónovej kôry. Za stáleho miešania varíme cca 10 minút.
Rezance si uvaríme v osolenej vode, scedíme a necháme odkvapkať.
Omáčku odstavíme z ohňa, zmiešame smotanu so žĺtkami a pridáme ju do omáčky. Ochutíme soľou a korením.
Omáčku zmiešame s rezancami a podávame ozdobené citrónovou kôrou.
Ilustračné foto: pixabay.com