Nazjedenie.sk

Taliansky fenomén: Pizza

Neexistuje človek, ktorý by ju nepoznal. Zbožňujú ju nielen Taliani, ktorí sú jej objaviteľmi, ale aj zvyšok sveta. Poďakovať sa môžeme talianskym roľníkom, ktorí pizzu jedli po výdatnej práci. Prapôvod tohto chutného kruhu sa datuje ešte za čias Etruskov a ako to býva, dobrý výmysel sa šíri rýchlo, a tak si na tomto chrumkavom pokrme pochutnávame dodnes. A radi.

Prvá zmienka o pizzi sa objavila okolo roku 1000 a to v nárečí z oblasti Neapolu. Pôvodne znamenala „ťahať“ a to bolo odvodené od pohybov rúk, ktorými sa pripravený bochník vhadzuje a vyberá z pece. Vo vývoji pizze majú svoju úlohu aj Gréci, ktorí prišli na to, že pôvodnú suchú placku treba niečím ozdobiť. A tak sa zrodila obloha v podobe byliniek, olivového oleja s medom a zeleniny. To celé sa zapieklo v tradičnej peci a prvá predchodkyňa pizze bola na svete.

Veľmi dôležitým medzníkom v jej príprave bol rok 1520, kedy sa z Latinskej Ameriky dostali na Apeninský polostrov paradajky. Ľudia v Taliansku nedôverovali Amerike a všetko, čo z nej prišlo, pokladali za jedovaté a zlé. Avšak chudoba ich utvrdila v tom, že si nemôžu vyberať. Tak začal chudobný ľud s prípravou jednoduchej placky potretej omáčkou z paradajok zapečenej v rúre. Zachutila a to bolo kľúčové.

Prvá oficiálna pizzéria však vznikla až v roku 1820 a volala sa „Marotte“. Všetci z nej boli nadšení, vrátane talianskeho kráľa a jeho manželky Margherity. Prebehla vám hlavou práve asociácia medzi menom kráľovnej a druhom pizze? Tipujete správne. Práve podľa manželky kráľa Umberta I. dostala pomenovanie najobľúbenejšia, a taliani tvrdia, že aj jediná skutočná, pizza „Margherita“. Obsahuje len tri suroviny: paradajky, bazalku a mozarellu.

 

Vývoj šiel dopredu a rovnako aj jej príprava. Prvá americká pizza vznikla v roku 1943 a Američania sú naozaj kreatívni, pretože dodnes majú desiatky rôznych druhov pizze. Popri hot-dogu a štandardnom Apple-pie sa stala tretím jedlom, ktoré ste si mohli vo fastfoode objednať.

Vedeli ste ,že?

Tak čo si dáte v piatok večer v reštaurácii? My určite jednoduché a pritom chutné jedlo, ktoré ani nemuselo vzniknúť, nebyť šikovných talianskych roľníkov a večne hladnej kráľovnej.

 

Ilustračné foto: pixabay.com, unsplash.com

Exit mobile version