Doba prípravy: asi 40 minút
Doba pečenia: asi 60 minút
Prísady:
Na cesto:
180 g hladkej múky
1 ½ zarovnanej KL Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
štipka soli
40 g cukru
1 vajce
75 g zmäknutého masla alebo margarínu
Na náplň:
750 g tekvice
50 g pražených solených arašidových orieškov
150 g šunky
200 g taveného smotanového syra
štipka soli
2 vajcia
20 g Gustinu jemného zemiakového škrobu Dr.Oetker
Ešte potrebujeme:
tortovú formu (Ø 26 cm)
valček na cesto
Príprava:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku, kypriaci prášok a soľ. Pridáme cukor, vajce a maslo. Všetko spracujeme na jemne pomúčenej pracovnej ploche dohladka.
2. Z 2/3 cesta vyváľame placku, ktorú vložíme do vymastenej formy. Zo zvyšku cesta vyvaľkáme pás, ktorý uložíme ako okraj do formy a pritlačíme tak, aby vznikol okraj vysoký 3 cm.
3. Na prípravu náplne tekvicu olúpeme, odstránime jadierka a dužinu nakrájame na malé kocky. Arašidové oriešky nasekáme a šunku nakrájame na malé kúsky. Elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni ušľaháme dohladka syr, soľ, vajcia a škrob. Ručne vmiešame kocky tekvice, oriešky a šunku, náplň nanesieme na korpus a uhladíme. Formu vložíme do rúry a pečieme.
Elektrická rúra: 180°C (predhriata)
Teplovzdušná rúra: 160°C (nepredhriata)
Plynová rúra: stupeň 2-3 (nepredhriata)
Doba pečenia: asi 60 minút
4. Tekvicový koláč necháme vychladnúť vo forme, potom uvoľníme okraj a prenesieme na podnos.
TIP: Na dochutenie náplne môžeme použiť rôzne druhy byliniek.