Tekvica a jej využitie

Koniec októbra je už aj v niektorých našich domácnostiach spojený s americkým sviatkom Halloween. Okrem bláznivých a strach naháňajúcich masiek si ľudia zvyknú vyzdobiť aj svoje príbytky, najčastejšie tradičnými tekvicami. Poznáme viacero druhov a s každým sa dá robiť niečo iné. Na čo všetko okrem halloweenskych dekorácií nám ešte môže tekvica slúžiť sa dočítate v nasledujúcich riadkoch.

Tekvica na pečenie

Medzi základné druhy tekvíc patrí aj muškátová, inak nazývaná „tekvica na pečenie“. Má veľmi špecifický tvar, mnohí ju prirovnávajú k hruške. Jej veľkosť je primeraná, a preto sa môže použiť aj ako inovačná dekorácia na váš halloweensky stôl. To však nie je ani zďaleka všetko.

Ak  čakáte návštevu a po ruke máte práve tento druh tekvice, môžete vďaka nej pripraviť vynikajúce pokrmy. Využíva sa na prípravu krémových polievok, omáčok, dezertov. Vhodná je aj na plnenie či na prípravu tekvicového džúsu.

Dužinu nevyhadzujte

Tekvice pred jedením stačí umyť, rozkrojiť a lyžicou vybrať vnútornú vrstvu dužiny aj so semienkami. Tekvicové semienka sú prospešné hlavne pre pánov, účinné sú konkrétne proti zväčšeniu prostaty. Dobrým tipom je semienka vysušiť a upražiť na suchej panvici. Následne ich môžete jesť ako slnečnicové jadierka alebo nimi posypte váš obľúbený zeleninový šalát.

Pri konzumácii tejto zeleniny dochádza k celkovému posilneniu organizmu vďaka vysokému obsahu minerálnych látok. Preto je vhodná ako pre dospelých, tak aj pre deti.

Ďalší skvelý spôsob ako využiť dužinu akejkoľvek tekvice je použiť ju v „hovädzej polievke“. Na jej prípravu vám pritom bude stačiť dužina, koreňová zelenina a korenie. Tekvicové vnútro má chuť pripomínajúcu hovädzinu, a preto ho už aj naše staré mamy používali ako náhradu mäsa. Po vyvarení ho stačí scediť, pridať zeleninu, koreniny a podávať. Nikto nespozná, že ste nepoužili ozajstné mäso.

Správne uskladnenie = polovica úspechu

Všetci chceme, aby nám naša vlastnoručne dopestovaná úroda ostala čo najdlhšie čerstvá a vhodná na prípravu jedál. Väčšinu zeleniny či ovocia si zvykneme zakonzervovať, a inak tomu nebude ani pri tekviciach. Môžeme ich zamrazovať aj sterilizovať. Keďže je tekvica dostatočne mäsitá, nebojte sa použiť ju ako náhradu ananásu. Stačí ak kúsky tekvice zalejete ananásovou šťavou alebo sirupom a zasterilizujete.

Zaujímavosť na záver

Podľa Guinnesovej Knihy svetových rekordov sa najväčšia tekvica urodila v americkom Wisconsine. Vypestoval ju Chris Stevens z mesta New Richmond. Chrisova tekvica vážila 821,24 kilogramu a po obvode merala úctyhodných 4,7 metra. Položená nabok dosahovala priemerne vysokému človeku nad pás.

Foto: pixabay.com

Prečítajte si aj:

Mária Pachová

Som študentkou žurnalistiky na Katolíckej univerzite v Ružomberku. Láska k písaniu a vareniu ma priviedla na portál, ktorý mi ponúka oboje. Som rada, že sa popri škole môžem venovať tomu, čo ma naozaj baví a prinášať čitateľom zaujímavé informácie o jedle a stravovaní.

2 thoughts on “Tekvica a jej využitie

  • 18. novembra 2015 at 19:11
    Permalink

    Skuste aj tekvicovy olej, ktory je vyborny do salatov a celkovo do studenej kuchyne. Ja osobne pridavam aj do tekvicoveho kremu.

    Reply
  • 12. novembra 2016 at 5:15
    Permalink

    V bratislavskej restauracii Chagall sice ponukali v istom obdobi tekvicove menu , bola to vsak skor vynimka, ako pravidlo, ktoreho sa drzia napriklad v rakuskom juznom Burgenlande alebo v Stajersku. Tam patri predovsetkym cervena tekvica k vyhladavanym specialitam a polievky z nej doplnene tekvicovym olejom a jadierkami podavaju takmer v kazdom pohostinstve.

    Reply

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *